Utisak o Vladi Zorana Đinđića

Izvor: B92, 24.Jan.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Utisak" o Vladi Zorana Đinđića

Beograd -- Vlada Zorana Đinđića posle 5. oktobra ispunila je veliki deo obećanja, započete su reforme i rešavanje teških problema, smatra bivši premijer Zoran Živković.

Živković je u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92 naveo da su tada počele reforme u obrazovanju, socijalnoj politici, reformisane su banke i policijske službe.

"Ta vlada obezbedila je grejanje, lekove, gorivo, struju, a toga nije bilo kada je došla na vlast", kazao je Živković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zoran Živković, koji je nasledio Đinđića na mestu premijera, podsetio je da je uspešno rešena i pobuna na jugu Srbije.

Živković je rekao da je decembra 2003. Srbija bila 72. u svetu po konkurentnosti, a da je danas Srbija u toj oblasti 94. na svetu.

Bivši premijer je kazao i da je 2003. godine 72 odsto građana bilo za ulazak u EU, a da ih je sada oko 50 odsto.

"Tada je 51 odsto građana bilo za saradnju sa Hagom, a danas ih ima 31 odsto", kazao je Živković, navodeći i da je prosečna plata od 2001. do 2004. godine bila uvećana 5,1 puta.

Tadašnji potpredsednici Vlade Nebojša Čović i Žarko Korać podsetili su, u istoj emisiji, čija je glavna tema bila obeležavanje decenije od formiranja prve demokratske Vlade Srbije posle petooktobarskih promena, kojom je rukovodio Zoran Đinđić, da se se Đinđićeva Vlada suočavala sa mnogobrojnim problemima koji su nasleđeni iz prethodnog perioda.

Čović je kazao da je svako od lidera iz 18 stranaka imao viziju kako bi Srbiju unapredio, navodeći da je bilo onih koji su za reforme, ali i onih koji to nisu podržavali.

Đinđićeva Vlada imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara. Potpredsednici su bili Žarko Korać, Nebojša Čović, Dušan Mihajlović, Jožef Kasa, Momčilo Perišić, Aleksandar Pravdić i Vuk Obradović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.