Usvojeni zakoni, sledi vlada

Izvor: B92, 05.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni, sledi vlada

Beograd -- Skupština usvojila zakone o vladi i ministarstvima kojima se uvode instituti zamenika premijera i "zlatnog glasa" predsednika vlade. Izbor Vlade na sednici u ponedeljak.

Tokom jučerašnjeg glasanja, "za" se izjasnilo 129 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih nije bilo. Poslanici radikala nisu glasali. U ponedeljak će jedina tačka dnevnog reda biti izbor nove Vlade. Usvajanjem zakona omogućen je izbor nove vlade Srbije, koju će činiti stranke okupljene u koaliciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da zamenik premijera ima ista ovlašćenja kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade.

Jedina tačka - izbor Vlade

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović sazvala je sednicu Skupštine za ponedeljak, 7. jul, u 10 časova, a na dnevnom redu je jedna tačka - izbor Vlade.

Osim toga, prvi potpredsednik Vlade će u odsustvu premijera imati nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade i staranju o jedinstvenom političkom delovanju vlade.

Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika, predložiti lidera SPS-a Ivicu Dačića. Izmenama Zakona o vladi predviđa se uvođenje takozvanog "zlatnog glasa" koji bi trebalo da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja će imati paran broj članova.

Odluka vlade se donosi kada za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade i premijer.

Prema najavama iz Demokratske stranke, nova Vlada Srbije bi mogla biti izabrana već u ponedeljak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.