Usvojeni zakoni o medijima, privatizaciji i stečaju

Izvor: Studio B, 02.Avg.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni o medijima, privatizaciji i stečaju

Skupština Srbije usvojila zakone o privatizaciji i stečaju. Usvojeni su i zakoni o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, definisan je izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

Zakonskim rešenjima predviđen je i prelazak sa plaćanje pretplate za javni servis RTS i RTV >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na taksu koja ne bi trebalo da bude veća od 500 dinara.

Skupština Srbije usvojila je danas, većinom glasova, Zakon o privatizaciji, koji predviđa završetak procesa privatizacije 584 preostale društvene firme i rok za transformaciju u privatnu imovinu do 31.decembar 2015.godine.

Cilj zakona je zaštita svih kljucnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom, ovaj zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine.

Zakon nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizacije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće.

Taj propis predviđa strateško partnerstvo kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade.

Predviđena su samo dva metoda prodaje, a to su tender nakon koga sledi aukcija, a drugo je jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

Merama koje prethode procesu privatizacije, predviđena je mogućnost otpisa dugova i mogućnost konverzije dugova u svojinu odnosno kapitala.

Kupac može biti domaće, ili strano pravno ili fizičko lice koje je proglašeno kupcem, odnosno lice sa kojim je zaključen kupoprodajni ugovor. Sredstva plaćanja su domaća ili strana konvertibilna valuta.

Predviđeno je da početna cena za prodaju kapitala odnosno imovine iznosi najmanje jednu polovinu od procenjene vrednosti kapitala odnosno imovine, a nova cena na drugom prikupljanju ponuda I javnom nadmetanju najmanje jednu trećinu od procenjene vrednosti kapitala, odnosno imovine.

Prenos kapitala bez naknade zaposlenima je prenos kapitala u subjektu privatizacija sa društvenim kapitalom koji se privatizuje modelom prodaje kapitala, tako što se 30 odsto kapitala prenosi zapsolenima, bez naknade, u akcijama, odnosno udelima.

Prenos kapitala bez naknade strateškom investitoru je dodele bonusa investitoru u slučaju pozitivnih rezultata poslovanja koja se vrši u skladu sa propisima kojima se uređuje podsticaj za investicije, a na osnovu odluke Vlade Srbije.

Privatizacija je obavezna za subjekte privatizacija sa društvenim kapitalom.

Postupak privatizcije inicira Vlada Srbije, nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Zakon ima karakter lex specijalis, da bi se otklonile prepreke koje bi možda proizašle iz protivrečnosti sa drugim zakonima.

Skupština Srbije usvojila je danas, većinom glasova, Izmene i dopune Zakona o stečaju, čiji je cilj povećanje transparentnosti i sprečavanje zloupotreba kod automatskog stečaja, povećanje prava poverilaca koji su do sada imali sekundarnu ulogu u tom procesu.

Brži i transparentniji procesi trebalo bi da dovedu do povećanja stepena namirenja poverilaca u procesu stečaja. Izmenama tog zakona obezbeđuju se uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta, efikasnije sprovođenje stečajnog postupka i sprečavanje zloupotreba i korupcije u ovom procesu.

Usvojene su i izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština o zakonima o privatizaciji, stečaju i medijima

Izvor: Blic, 02.Avg.2014

Skupština Srbije glasaće danas o Predlogu zakona o privatizaciji, izmenama Zakona o stečaju, kao i o tri medijska zakona...Poslanici treba da se izjasne o predlozima zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, koji su rezultat Medijske strategije...

Nastavak na Blic...

Počela sednca na kojoj poslanici glasaju o medijskim zakonim

Izvor: Politika, 02.Avg.2014

BEOGRAD – Sednica Skupštine Srbije počela je danas izjašnjavanjem poslanika o tri medijska zakona i setu zakona iz oblasti privrede...Usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje se pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz...

Nastavak na Politika...

Usvojen Zakon o javnom informisanju i medijma

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2014

Posalnici Skupštine Srbije sa 182 glasa "za" usvojili su danas Zakon o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se postupak privatizacije medija završi do 1. jula naredne godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.