Izvor: B92, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene zakona o obrazovanju

Beograd -- Psle dvodnevne maratonske rasprave, poslanici skupštine Srbije usvojili su izmene zakona o obrazovanju.

Izmene, usvojene samo dan pred kraj prolećenog zasedanja parlamenta, predviđaju vraćanje sa devetogodišnjeg na osmogodišnje školovanje i formiranje više tela koja će, umesto dosadašnjih, ubuduće kreirati reformu školstva.

Za izmene zakona glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije. Poslanici Dmokratske i Spske radikalne stranke nisu glasali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako su bili u sali. Ministarka prosvete Liljana Čolić nije prisustvovala sednici, iako je ubičajeno da resorni ministar prisustvuje glasanju. Ministarka je, inače, i prehodnih dana izbegavala komukaciju sa novinarima, tako da B92 od nje nije mogao da dobije odgovor na niz kritika koje su upućene na izmene zakona, kao, na primer, da u Evropi još jedino u Albaniji postoji osmogošnje osnovno obrazovanje.

Šef poslaničkog kluba DSS Rade Obradović još jednom odgovorio na kritike da su ovim zakonom prekinute reforme: "Ima više zemalja u kojima obrazovanje traje osam godina. Ovaj zakon, odnosno ove izmene, bitno popravljaju Zakon koji je do sada bio na snazi - otvaraju se mogućnosti da se konstituiše nacionalni prosvetni savet, koji će imati značajne ingerencije i koji će se baviti mnogim stvarima, kojima treba da se bavi takva institucija, a ne ministar, odnosno ministarstvo", rekao je Obradović.

Miroljub Albijanić iz G17 plus kaže je sa pripremnim razredom, praktično ipak u pitanju devetogodišnje školstvo. "Kada uđe pripremni razred u kompletan sistem škosltva, onda imamo sistem 1+4+4', koji omogućava, naravno, da se iznutra ide u reformskom smislu, da se planovi i programi sređuju. U sedmom i osmom razredu može doći do izbornih predmeta, može ih biti i u nižim razredima. Bilo je dosta špekulacija oko engleskog jezika - njega treba svesti na što niši nivo - i tako imamo mogućnosti za dalje promene u obrazovanju, a to će sve kreirati nacionalni prsvetni savet", rekao je Albijanić.

Izmenama zakona, predviđeno je ukidanje tri sadašnja saveta i formiranje jednog nacionalno-prosvetnog saveta, čije će članove birati Skupština Srbije, umesto da ih, kao do sada, imenuje Vlada. To telo, koje treba da bude formirano u roku od 30 dana, činiće 38 stručnjaka koji će, između ostalog, donositi nastavne planove i programe. Izmenama zakona predviđeno je i da učenici umesto sa maksimalno četiri jedinice, na popravni ispit idu sa dve jedinice, a umesto u dva roka popravni će ubuduće moći da polažusamo u jednom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.