Izvor: B92, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene brojnih zakona

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o ombudsmanu, pristupu informacijama i državnoj revizorskoj instituciji.

Usvojene su izmene Zakona o zaštitniku građana (ombudsmanu), kojima je precizirano da ombudsmana bira parlament većinom glasova svih narodnih poslanika, kao i da je on nadležan da štiti ljudska i manjinska prava.

Zaštitnik građana se bira na pet godina, na predlog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, a isto lice može najviše dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta da bude birano na tu funkciju.

Utvrđeno je da zaštitnik građana ne može da bude član političke stranke i da on i njegova četiri zamenika uživaju imunitet kao i narodni poslanici.

Zaštitnik građana i njegovi zamenici ne mogu da daju izjave političke prirode.

Skupština Srbije je obavezna, prema Ustavnom zakonu, da na narednoj sednici izabere zaštitnika građana čiji je izbor ustanovljen Zakonom o zaštitniku građana usvojenom septembra 2005. godine. Krajnji rok za izbor ombudsmana bio je april prošle godine.

Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Skupština je usvojila i dopunu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Dopunom je utvrđeno da poverenik za informacije od javnog značaja ima mogućnost pokretanja postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona i drugih akata.

Izmenama Zakona je precizirano da poverenika bira Skupština Srbije glasovima više od polovine svih poslanika.

Osobi koja se ponovo bira za poverenika ili njegovog zamenika pre isteka mandata, novi mandat prestaje po isteku sedam godina od prvog izbora. Poverenik može dva puta da bude biran na tu funkciju.

Skupština Srbije treba na sledećoj sednici da ispuni obaveze iz clana 5. Zakona o sprovođenju Ustava Srbije i omogući ostvarivanje prava građana na obaveštenost.

Usvojene izmene Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) kojima se izbor i nadležnost organa DRI usklađuje sa novim Ustavom.

Nadležnost DRI koja ima pet članova Saveta i predsednika koje bira parlament na šest godina, jeste kontrola svog trošenja iz republičkog budžeta, zbog čega je taj organ jedan od najvažnijih antikorupcijskih mehanizama države.

Glavni zadatak DRI je kontrola svih tokova novca iz republičkog budžeta, odnosno direktna kontrola izvršne vlasti, kao i svih drugih korisnika budžetskih sredstava - od autonomne pokrajine do opština, gradova i Grada Beograda.

Utvrđene delegacije u međunardonim institucijama

Skupština Srbije utvrdila je sastav devet stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope predvodiće Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije (DSS), a delegaciju za Parlamentarnu skupštinu OEBS-a Suzana Grubješić iz G17 plus.

Šef delegacije za Parlamentarnu Skupštinu NATO-a biće Marko Djurišić iz Demokratske stranke (DS), delegaciju u Skupštini Zapadnoevreopske unije predvodiće Zoran Šami (DSS), a delegaciju u Parlamentarnoj Skupštini Crnomorske ekonomske saradnje Aleksandar Vlahović (DS).

Delegaciju u Interparlamentarnoj uniji predvodiće predsednik skupštine Oliver Dulić (DS).

Šef delegacije u Interpalamentarnoj skupštini pravoslavlja biće Dušan Mrvoš iz Nove Srbija.

Šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative biće Ivan Jovanović (DS), dok će delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Mediterana predvoditi Bojana Aleksić (DSS).

Stigli predlozi za sudije Ustavnog suda

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da je dobio predloge kandidata za sudije Ustavnog suda i da će se o njima parlament izjašnjavati na sledećoj sednici.

Prema novom ustavu, Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina. Pet sudija bira skupština, pet imenuje predsednik Srbije, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Dulić je rekao novinarima da je predsednik predložio parlamentu 10 kandidata, od kojih skupština treba da izabere pet.

On je rekao da parlament, na predlog poslaničkih grupa, treba da utvrdi listu od 10 kandidata sa koje predsednik treba da imenuje pet sudija.

Pet sudija treba da imenuje i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, od kandidata koje na zajedničkoj sednici predlažu Visoki savet pravosuđa i Državno veće tužilaca.

Precizirano je da sa svake od predloženih lista kandidata jedan od izabranih kandidata mora da bude sa teritorije autonomnih pokrajina.

Prema Ustavnom zakonu, izbor, odnosno imenovanje sudija Ustavnog suda Srbije treba da bude obavljeno do kraja prvog redovnog zasedanja parlamenta, nakon izbora vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.