Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija o Kosovu

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije usvojili rezoluciju Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji.

Rezoluciju su podržali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Romske partije, a protiv su glasali poslanici Liberalno-demokratske partije.

Za skupštinskom govornicom, premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će "Srbija odbaciti svaku odluku albanskih separatista da proglase jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunica je rekao i "da se, nažalost, ne može odbaciti mogućnost da jedan broj zemalja prizna jednostranu nezavisnost Kosova".

"Nijedna država, ma koliko bila moćna, ne sme svoju politiku da stavi iznad Ujedinjenih nacija i svako priznanje jednostrane nezavisnosti Kosova ne bi značilo, zapravo, ništa drugo do sprovođenja politike sile", rekao je Koštunica.

Obraćajući se poslanicima, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je jedinstvena državna politika o rešavanju pitanja Kosova donela Srbiji podršku u međunarodnoj zajednici i stvorila mogućnost za nove pregovore, i to bez određivanja rokova i unapred definisanog ishoda.

"Današnja demokratska Srbija ne prihvata da je pretnja nasiljem argument za prekrajanje granica legitimnih demokratija i rušenje normi međunarodnog prava", rekao je Tadić.

"Pretnje kosovskih Albanaca su u oštroj suprotnosti sa evropskim demokratskim načelima za koje se zalaže Srbija štiteći interese svih svojih građana, što, naravno, podrazumeva i kosovske Albance", kaže Tadić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da usvajanje nove rezolucije treba da označi početak nove faze pregovora. Samardžić je posebno naglasio da je neophodno da rezolucija dobije podršku svih poslanika.

Sadržaj rezolucije možete pročitati u rubrici Dokumenti.

Kritike i zamerke

Međutim, jedinstvo nije pokazano jer je LDP još na početku zasedanja odbio da podrži rezoluciju.

"Mislim da nema dileme ni oko Vuka Brankovića, jedino ne znam da li ste se dogovorili oko toga ko će biti Lazar, ko će biti Obilić, ko će biti Kosovka devojka? Ali, to nije ono što je potrebno našoj deci. Našoj deci je potrebna sigurnost koju mi nismo imali", rekao je šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović.

Iz opozicije su se čule kritike na sadržaj rezolucije jer ne sadrži mnogo toga novog, ali i zahtevi za odgovor na pitanje šta će država uraditi u slučaju da neke države priznaju nezavisnost Kosova.

"Kako biste se ponašali prema državi, najpre prema samoproglašenju nezavisnosti? Ne može vama skupština da kaže da ćete blagovremeno da odgovorite. Ja ne govorim o ratu. Ko ga voli, neka mu bude u kući. Ja govorim o odbrani Kosova i Metohije svim mogućim sredstvima", rekao je šef poslaničke grupe radikala Tomislav Nikolić.

"Kosovo se u Srbiji ne zadržava ustavom, nego nekim drugim aktivnostima jer ustav koji je donet 1990. nije mnogo promenio na Kosovu , ali je mnogo promenio u Vojvodini i najviše je promenio u Srbiji. Isto to se dogodilo i sa ustavom donetim 2006.", kaže Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.