Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena nova rezolucija o Kosovu

Beograd, Priština -- Novi skupštinski saziv usvojio rezoluciju koja odbacuje sve stavove iz Ahtisarijevog plana koji ugrožavaju suverenitet Srbije.

Dokument, koj ije predložila Vlada Srbije, biće osnov za nastup pregovaračkog tima Srbije u novoj etapi pregovora o Kosovu i Metohiji, koja će početi 21. februara u Beču.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 225 poslanika. Protiv rezolucije glasalo je 15 poslanika Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su izabrani na koalicionoj listi čiji je nosilac bio Čedomir Jovanović.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Haljimi, ujedno i jedini albanski poslanik u novom sazivu parlamenta, a koji je u današnjoj raspravi bio protiv usvajanja rezolucije, nije bio u sali u trenutku glasanja.

Pri glasanju nije bilo uzdržanih, iako je predsedavajuća sednice Borka Vučić saopštavajući rezultate kazala da je troje poslanika bilo uzdržano. Troje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, naime, nije ni glasalo.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je nakon usvajanja da je rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu više nego jasna kada je reč o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

"Potpuno je jasna u tome da se Povelja UN i međunarodno pravo moraju poštovati i da nešto što je kamen temeljac međunarodnog prava i što važi za ceo svet, mora važiti i za Srbiju, a to je princip teritorijalnog integritata i suvereniteta svih postojećih država", rekao je Koštunica novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je kazao da su Povelja UN, međunarodno pravo i princip teritorijalnog integriteta i suverereniteta okvir u kome se mogu tražiti rešenja i mogući kompromisi za budući status Kosova.

Premijer je istakao da nisu mogući kompromisi van tog okvira.

U rezoluciji se navodi da se Ahtisarijevim predlogom "na protivpravni način polažu temelji za stvaranje nove nezavisne države na teritoriji Srbije", kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava, jer nisu uvaženi teritorijalni integritet i državni suverenitet Srbije "u odnosu na Kosovo i Metohiju".

Ahtisarijevim predlogom se, kako se ističe u rezoluciji, takođe dovodi u pitanje mogućnost postizanja kompromisnog, sporazumnog rešenja kao osnovnog cilja pregovora o budućem statusu Kosova.

Usvajanje rezolucije, po oceni agencije AP, predstavlja odbacivanje plana UN, i osuđuje na propast nade o mogućem kompromisu izmedju Beograda i Prištine u poslednjoj rundi pregovora o tom planu iduće nedelje u Beču.

U izveštaju AP –a se ocenjuje da će rešenje za spor oko konačnog statusa Kosova verovatno morati da nametne Savet bezbednosti UN.

Koštunica: Rasparčavanje

U obraćanju poslanicima premijer Koštunica tokom dana je rekao da, pošto "nijedan naš naraštaj nije mimoišao pitanje KiM, vi treba da izrazite volju i interes sadašnje generacije”.

Kritikujući način na koji je izaslanik Ujedinjenih nacija uradio svoj predlog za rešenje statusa Kosova i način na koji ga je doneo u Beograd, Koštunica je ocenio da je "uručen predlog o rasparčavanju Srbije".

"Onaj ko hoće silom da rasparčava Srbiju, mora biti svestan da preuzima sve posledice svog nasilja", rekao je Koštunica.

"On takođe mora biti svestan da Kosovo nije jedinstven slučaj, koji dopušta da se poigra sa načelom nepovredivosti granica, da bi se u drugim slučajevima to načelo tobože poštovalo", rekao je Koštunica.

"Srbija je uverena da raspolažemo najjačim mogućim oružjem za sve dalje razgovore koji će se odvijati u Beču. To nepobedivo oružje čine pravo i pravda", rekao je on.

"Zato su zaludni svi pritisci i besmislene su sve ponude i sve ono što neki nazivaju šargarepama kako bi Srbija odustala od ovih principa. Jednostavna istina glasi: za Kosovo ne postoji nadoknada", rekao je on.

"Kosovo je pitanje Srbije i srpskog naroda i daleko je starije od naših trenutnih uverenja. Danas je važan istorijski dan, pred Bogom i ljudima moramo još jednom pokazati odlučnost", rekao je on.

"U Beč idemo da pokažemo da je Srbija za kompromis. Srbija je albanskoj nacionalnoj manjini ponudila najveći mogući stepen autonomije", rekao je on.

"Ahtisari je prekršio mandat, da bi se na teritoriji Srbije stvorila još jedna albanska država. Za to ne stoji nikakav pravi argument osim argumenta sile i prava jačeg", rekao je Koštunica.

"Dužnost nam je da danas stvari nazovemo pravim imenima i odbijemo da sami budemo saučesnici u uzmicanju prava pred silom. Za Kosovo ne postoji nadoknada", zaključio je Koštunica, obrazlažući Vladin Predlog rezolucije.

Tadić: Protivustavno

Predsednik za govornicom (Beta)

U obraćanju novom sazivu Skupštine Srbije, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se Skupština, kao najviši organ vlasti, mora izjasniti o predlogu Martija Ahtisarija.

Tadić je rekao da bi prihvatanje Ahtisarijevog predloga imalo protivustavni karakter, na šta se jasno ukazuje i u nacrtu srpske rezolucije.

Prema njegovim rečima, Srbija Albancima na Kosovu nudi sva prava u okviru jedne civilizovane države, odnosno suštinsku autonomiju koja će im omogućiti da sami odlučuju o svom životu, uz obnovu ekonomskih veza sa centralnom Srbijom.

"Nacrt rezolucije vas zato poziva da odbacite stavove iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, kojima se krši suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije kao međunarodno priznate države", kaže Tadić.

"Uprkos tome, potpuno sam uveren da Srbija treba da učestvuje na pregovorima u Beču 21. februara i iznese kako nedvosmisleni stav naše države prema Ahtisarijevom planu, tako i ono šta mi nudimo kao pravednije i politički realističnije rešenje", rekao je predsednik.

On je tražio da se omogući normalan život Srba i povratak raseljenih, kao i zaštita kulturnih i crkvenih objekata.

"Srbija treba da učestvuje na pregovorima, a pregovorima i dijalogom treba doći do prihvatljivog rešenja. Srbija se zalagala za to jer samo takvo rešenje može imati trajni karakter i doprineti regionalnoj stabilnosti”, rekao je on.

Tadić je rekao da Srbija treba da ima konstruktivno učešće u pregovorima. "Srbija ne prihvata nezavisnost i želi mirnim putem, političkim pregovorima, da dođe do potpuno prihvatljivog rešenja, i da tako brani svoj integritet”, rekao je on.

NIkolić: Odbrana Kosova

Nikolić i ostali radikali na sednici (Fonet)

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić najavio je da će Tadić i Koštunica imati podršku radikala, ukoliko misle da brane Kosovo.

"Ako mislite da branite Kosovo, imaćete podršku Srpske radikalne stranke, pa makar mi nikada ne došli na vlast, jer je nama to važnije od svega", rekao je Nikolić.

"Šta će biti sutradan ako se pojavi država koja kaže: ’Prihvatamo plan Martija Ahtisarija, uspostavljamo diplomatske odnose sa nezavisnim Kosovom i Metohijom’? Kako se ponašate, gospodine predsedniče Republike, kako gospodine predsedniče Vlade? Teške odluke", rekao je Nikolić.

"Ali, ovog časa, u ovoj sali, da imamo Nikolu Pašića, zaključao bi ova vrata, vi znate kako je on to. Ali, u ovoj sali se odlučuje šta će biti sa Kosovom i Metohijom", kaže on.

"Ako se gdegod pojavite, kažete: ’Ne prihvatamo nezavisnost, nema nezavisnosti Kosova i Metohije, otimajte, kidajte, vratićemo kad-tad’ i ako vas pitaju: ’Je l’ treba da ratujemo za to?’, a vi recite: ’Pa, ko je još ratovao, je l’ Nemačka ratovala da ruši zid?’", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da Srbija mora da odbrani Kosovo i Metohiju i da će je braniti na pregovorima u Beču sve dok bude imalo smisla.

"Kad ne bude imalo smisla, Skupština će odlučiti o daljem mandatu. Naš glas će biti za to da, ako specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari ne odustane od stvaranje nezavisnog Kosova i Metohije, državni tim prestane da putuje na pregovore", kazao je Nikolić novinarima u Domu Skupštine.

"Niko ne može da formira novu državu na teritoriji Srbije ukoliko Srbija sa tim nije saglasna. Treba pitati i predstavnike Evropske unije zašto stvaraju nezavisnu državu na teritoriji Srbije, i njihove eksponente u Srbiji, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, zašto to njihovi prijatelji rade Srbiji", rekao je Nikolić.

Poslanici Srpske radikalne stranke, koja je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima, došli su obučeni u majice sa likom haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja.

Za i DS, DSS, G17, SPS

Da će podržati rezoluciji potvrdili su i šefovi poslaničkih klubova DS-a, DSS-a i G17 plus.

"Mislim da je interes građana reći im najtačnije moguće opis stanja u kome se mi kao država u vezi sa Kosovom i Metohijom danas nalazimo. Teško je i borićemo se, borićemo se diplomatski, borićemo se pregovorima", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

"Verujte mi da oni koji su kolebljivi ili čak misle suprotno, direktno rade u korist štete ove stvari. Jer, kada odškrinete makar malo vrata velikoj sili koja gura na ta vrata, ona se neće moći držati zatvorena. Vrata će popustiti, pući će i mi nećemo završiti svoj posao", kaže Miloš Aligrudić iz DSS-a.

"Od izuzetne važnosti u narednim danima je preuzimanje odgovornosti i aktivne politike, ne samo od strane legitimno izabranog predsednika Republike, nego i Vlade Republike Srbije, koja se mora brzo formirati", rekla je Verica Kalanović iz G17 plus.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da nije slučajno predlog Ahtisarija stigao u trenutku kada nisu konstituisani organi u Srbiji.

Dačić je rekao i da pitanje Kosova nije pitanje ljudskih prava i političke vlasti u Srbiji, već želja za nezavisnim Kosovom.

"Ne može da na primeru Srbije važi jedan princip, a na primeru ostalih država drugi. Zato naša država treba jasno da kaže: ’Dajete li pravo Albancima na referendum, kako će to isto pravo osporiti Srbima u Republici Srpskoj, kako ćete to pravo osporiti Kataloniji, Baskiji, Pridnjestrovlju?’", rekao je Dačić.

"Turska je u Savetu Evrope, njen predstavnik je bio glavni koji se zalagao za nezavisnost Kosova, zato što nema ko da ga lupi po glavi i da mu vrati primerom Kurda", rekao je Dačić.

Koalicija Albanaca protiv rezolucije

Protiv rezolucije glasaće poslanici okupljeni oko LDP-a i poslanik koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi.

Halimi je rekao da ta koalicija neće podržati predloženu rezoluciju o Kosovu i ocenio da je štetno što se pojedinim rešenjima u njoj nepotrebno vrši pritisak na započeti proces pregovora.

On je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da je predložena rezolucija Skupštine Srbije orijentisana ka prejudiciranju stavova, koji će tek biti preduzeti u toku započetog političkog procesa definisanja statusa Kosova.

Halimi je rekao da ta koalicija podržava proces pregovora koji se odvija uz pomoć međunarodne zajednice, a posredstvom specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, i da smatra štetnim "bilo koji pritisak, sa bilo koje strane, na proces koji je započet".

"Očekujem da će proevropske stranke u Srbiji ipak naći snage da se orijentišu u prostoru i vremenu, a mi smo u Evropi i želimo da se uključimo u evropske tokove", rekao je Halimi.

Upitan da li se zalaže za poštovanje povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava kada je reč Kosovu, Halimi je rekao da je međunarodno pravo u razvoju, da ne stagnira i da nijedna rezolucija ne može da važi za sva vremena.

"Međunarodno pravo je u razvoju i dobija na kvalitetu od događaja do događaja. U tom kontekstu, očekujem najpravičnije, najefikasnije i najperspektivnije rešenje za sve građane Kosova", naveo je Halimi.

LDP: Karta u jednom pravcu

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da Srbija mora da nastavi pregovore u Beču, kao i da mora da nastupi sa novom politikom koju će predstavljati novi ljudi.

"Nama ova rezolucija nije prihvatljiva, pre svega zbog toga što ona očuvava postojeći sistem vrednosti. Ona nije potrebna, ona kaže da će nastaviti onim političkim putem kojim se Srbija kreće već 10 ili 15 godina. Ako tražimo pravdu, žao mi je, nema pravde", rekao je Jovanović.

"Mi ne prihvatamo ovu rezoluciju i glasaćemo protiv nje, zato što je ova rezolucija izraz kontinuiteta sa politikom koja je uništila Srbiju i što ova rezolucija ruši ono što je sa naporom u Srbiji stvarano od 2000. godine do danas", rekao je on.

"Moramo uvažiti činjenicu da je Kosovo i Metohija praktično nezavisno u poslednjih sedam godina", rekao je Jovanović i dodao da koliko god je nepravedna ta istina prema srpskom društvu, "mi tu istinu branimo".

Upitan da li se zalaže za nezavisnost Kosova, Jovanović je rekao da se ta koalicija bori za pravo na normalan život Srba na Kosovu i na pravo na normalan život građana Srbije.

Romske partije za rezoluciju

Predsednik Romske partije Srđan Šajn rekao je da će u Skupštini Srbije glasati za rezoluciju i da je Romska partija protiv plana Martija Ahtisarija jer ne daje nikakve garancije za povratak oko 100.000 Roma raseljenih sa Kosova.

Šajn je rekao da će njegova partija tražiti da Vlada Srbije zastupa sve nealbanske narode na Kosovu, kao i da u pregovorima traži formiranje jedne romske pokrajine na Kosovu.

Poslanik Unije Roma Srbije Rajko Đurić rekao je da su prećutane mnoge istine o stradanju Roma na Kosovu.

On je rekao da je od 150.000 Roma na Kosovu, ostalo njih još oko 20.000, koji su, kako je naveo, izloženi mržnji i ugnjetavanju.

A poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga rekao je da se ta stranka zalaže za nastavak pregovora o statusu Kosova. Varga je rekao da se SVM ne slaže da se povlače bilo kakve paralele između Kosova i Vojvodine.

On je dodao da će SVM, ukoliko se postigne bilo kakav napredak u poštovanju prava nacionalnih manjina tokom pregovora o Kosovu, tražiti da se to isto promeni i u Vojvodini.

Reakcije iz Prištine

Premijer Kosova Agim Čeku i potpredsednik Vlade Ljutfi Haziri danas su reagovali na održavanje sednice Skupštine Srbije.

Tači je tako izjavio da ceo proces vodi Marti Ahtisari i da je Ahtisari juče dobio punu podršku Evropske unije. "Nama je važno šta govore Evropa i međunarodna zajednica, a ne Beograd. To je njihov problem", kaže Tači.

Haziri je rekao da je Srbija zemlja koja bi odbila sve. "Verujemo da je sada pravo vreme da novi poslanici u Skupštini Srbije dozvole Kosovarima da dobiju nezavisnost. Za građane Kosova Ahtisarijev predlog je veoma pozitivno rešenje", kaže on.

Skupština kao "kolektivni mozak"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za B92 da je Vladin Predlog rezolucije očekivan potez: "Nažalost, u Srbiji jedina stvar oko koje se može postići politički kompromis jeste insistiranje de nema nikakve rasprave o nezavisnosti Kosova."

On kaže da je neobično to što će pregovarački tim po povratku iz Beča podneti izveštaj Skupštini: "Uvodi se neobičan mehanizam pregovaranja da se pregovarački tim uvek obraća Skupštini, koja postaje 'kolektivni mozak' koji će da nosi taj proces. Ne znam kako će to funkcionisati - funkcionisalo je za vreme grčkih polisa."

"Mislim da će pregovarački tim biti još više blokiran u slobodi pregovaranja, i da, u suštini, neće moći da pregovara, mada Predlog rezolucije daje ovlašćenje. Ipak se zapravo radi o pokušaju da niko ne snosi odgovornost, a manje o traženju izlaza", rekao je Janjić.

Antić: Nemoć političke elite

Istoričar Čedomir Antić naveo je u Kažiprstu B92 da su delovi rezolucije koji govore o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu besmisleni.

"Hajde da navedemo po čemu to mi u proteklih šest ili više godina imamo suverenitet nad Kosovom i Metohijom. Prema tome, šta je to, to je najmanji zajednički sadržalac kojim politička elita krije nemoć", kaže on.

"Dakle, svi, ne samo ljudi iz Vlade, koja je u odlasku, već čitav demokratski blok, a s njima i onaj nedemokratski, koji takođe učestvuje u odlukama o Kosovu i Metohiji, u stvari žele da podele odgovornost i krivicu za sve što se dešavalo i što se dešava na Kosovu i Metohiji, računajući da se tako narodni gnev neće odraziti na izborne rezultate na narednim izborima, kad god oni da dođu", kaže Antić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.