Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Deklaracija o Kosovu i Metohiji

Beograd -- Skupština Srbije jednoglasno je usvojila Deklaraciju o Kosovu i Metohiji. U tom dokumentu koji je usvojen sa 186 glasova za, navodi se da se o statusu Kosova i Metohije ne može povesti rasprava dok se ne realizuju sve odredbe Rezolucije 1244 SB UN, odnosno ne ispune standardi multietničkog života. Prethodno je takodje potrebno da se sprovede decentralizacija u skladu sa preporukama Saveta Evrope i obezbedi potpuno poštovanje Vojno-tehničkog sporazuma. Predsednik Foruma za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etničke odnose Dušan Janjić, u izjavi za Radio B92, ocenjuje da usvajanje Deklaracije ima, pre svega, unutrašnje politički značaj. "Činjenica je da je Deklaracija rezultat političkog kompromisa Koštunice i Živkovića, dakle, vratili smo se na pozicije očetnoga DOS-a. To je smo po sebi vrlo važno za političku scenu, jer kaže da je moguć dogovor, uz sve sukobe, između te dve struje. Drugo, mislim da je tu jako važna ta distanca koju su zauzeli socijalisti i naravno na svoj način radikali i arkanovci, u suštini njihova distanca razvejava i poslednje iluzije o takozvanom nacionalističkom kompromisu. Lično mislim da je to jako dobro i da njihova saglasnost apsolutno nije potrebna, jer DOS ima dovoljno mehanizama i on samo treba da preuzme odgovornost", rekao je Janjić.

Janjić je dodao i da je, usvajanjem Deklaracije, Skupština Srbije prvi put progovorila jezikom međunarodne zajednice. Govoreći, međutim, o efektima usvojenog dokumenta, on je rekao: "Neposrednih efekata ove Deklaracije neće biti, ali sad više nema ni političkog osnova za političke opstrukcije, bar ne iz DOS-a, i sad očekujem da Vlada počne da radi svoj posao, dakle rekonstrukcija Koordinacionog centra, aktiviranje Državnog veća, dorada onih dokumenata kojih nema i da se pripreme za jesen kada će početi i prvi pregovori. Dakle, završena je priča sa tim političkim okvirom ili političkom platformom, to je Deklaracija i sada ostaje da rade", rekao je Janjić. Premijer Srbije Zoran Živković izrazio je očekivanje da će do kraja ovog ili početka sledećeg meseca sva diplomatska predstavništva u svetu, kao i domaća javnost, biti upoznati sa sadržajem Bele knjige o terorizmu na Kosovu. "Ta bela knjiga je municija za diplomatsku ofanzivu koju smo dogovorili i koja bi trebalo da je već započela. Naša ideja je da sa jasnim slikama o tome ko je sa kim povezan u lancu kriminala, od Azije do severa Evrope, svi ti putevi prelaze preko Kosova i Metohije, da to bude naše najjače oružje u diplomatskoj ofanzivi koje je trebalo već da počne", rekao je Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.