Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o pravima i pomoći haškim optužencima

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o pravima optuženih pred Haškim tribunalom i članova njihovih porodica. Za zakon je glasao 141 poslanik, iz redova Srpske radikalne stranke, DSS-a i SPS-a. Protiv je bilo 35 poslanika DS-a i Srpskog pokreta obnove, dok je 20 poslanika bilo uzdržano, i to iz redova G17 plus, koji je bio i jedan od predlagača zakona. Za zakon nije glasalo 8 od 204 narodnih poslanika.

Usvajanjem ovog zakona otvoreno je i pitanje da li su socijalisti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takvim ishodom adekvatno nagradjeni za podršku koju su pružili formiranju Vlade Vojislava Koštunice. Naime, Zakonom je predviđeno da članovi porodice optuženog imaju pravo na naknadu troškova odbrane, naknadu zarade ili penzije, troškova prevoza ili boravka u inostranstvu radi posete optuženog. Takođe se predviđa mesečna naknada na ime troškova telefonskih razgovora porodice sa optuženim i troškova slanja paketa.

Šef poslaničke grupe G17 plus Goran Paunović kaže da usvajanje tog zakona ne predstavlja "nikakve ustupke SPS-u", već da se tu radi o, kako je objasnio "zadovoljavanju pravde": "To apsolutno nije tačno (ustupci SPS-u). Mislim da je ovo klasičan politički marketing. Ovaj zakon ne garantuje da će država plaćati smeštaj porodicama u Hagu, niti to piše", kazao je Paunović.

Ipak, i pored odbrane zakona, poslanici G17 plus nisu za njega dali svoj glas, uz objašnjenje da u zakonu postoje "odredjene manjkavosti", ne navodeći o kojim manjkavostima je reč. S druge strane, oni koji su podržali zakon ne vide nikakve prepreke u njegovoj primeni. Šef poslanika DSS-a Branislav Ristivojević tvrdi da zakon nije napisan da bi država plaćala advokate Slobodana Miloševića: "Zakon je zato da se određenim našim državljanima, koji su optuženi pred međunarodnim tribunalom u Hagu i koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Tribunala u Ševeningenu - pomogne. Imate dve kategorije prava: jedna su prava koje baštini sam optuženi, a druga su članova njegove porodice", kazao je Ristivojević.

S druge strane, radikali tvrde da je usvajanje zakona posledica njihovih obećanja datih u predizbornoj kampanji. Tomislav Nikolić kaže da i ostale političke stranke - koje su stale iza zakona - "očigledno prate promenu raspoloženja birača u Srbiji": "Očigledno je da više ne možete da računate na bilo kakav politički uspeh pred biračima, ako kažete: u Hag, zlikovci, u Hag zločinci. Očigledno je da građani Srbije ne misle da se tamo nalaze zločinici ili da bar većina onih koji se tamo nalaze nisu zločinci. A onaj ko je počinio zločine i kome je individualni zločin dokazan, taj neka bude osuđen i neka odgovara".

Šef poslanika DS-a Boris Tadić kaže da za ta poslanička grupa "ne smatra da porodica Slobodana Miloševića treba da dobije specijalnu pomoć da bi njemu olakšala sudjenje u Hagu": "Mi nemamo ništa protiv ni jednog pojedinca, a sa druge strane ukazujemo na činjenicu da mnogi drugi ljudi koji su se u prethodnim godinama žrtvovali, čije su porodice ostale bez sredstava za život, na primer invalidi i žive u vrlo teškim okolnostima, a oni koji su bili na vlasti prethodnh godina, veoma dobro su finansijski obezbeđeni i ne vidimo razlog da se njima pomaže", kazao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.