Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 04:39

Usvojen budžet za 2019.

Usvojen budžet za 2019.

 Skupština Srbije usvojila je danas velikom većinom glasova poslanika Zakon o budžetu za 2019. godinu.

Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao "protiv" niti je bilo uzdržanih.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je prilikom obrazlaganja Predloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakona u Skupštini Srbije rekao da je budžet uravnotežen i da ga karakteriše socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, koji prati povećanje plata i penzija, kao i razvojni aspekt, jer su predviđena rekordna izdvajanja za kapitalne investicije.

To će, kako je rekao, podstaći dalji rast BDP.

Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosečna inflacija 2,3 odsto, dodao je Mali.

On je napomenuo da je budžet za narednu godinu rezultat i nastavak reformskih procesa započetih 2014. godine, koji su, kako je istakao, rezultirali sjajnom 2018. godinom u kojoj su ostvareni izuzetni rezultati u ekonomiji, pri čemu je u periodu januar-septembar zabeležen privredni rast od 4,5 odsto, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu smanjena na 11,3 odsto.

Dodao je da okosnicu budžetske i fiskalne politike u narednoj godini čine mere rasterećenja privrede, kroz podsticaj rastu i zapošljavanju, i napuštanje takozvanih kriznih mera koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije.

Mali je tom prilikom najavio povećanje plata u Srbiji u javnom sektoru između sedam i 12 odsto, a za plate se u budžetu nalazi 294,4 milijarde dinara, što je za oko 33 milijarde dinara više nego u 2018. godini.

Ulaganja za kapitalne investicije će biti 220 milijardi dinara, što je za 43 milijardi dinara više nego 2018. godine.

"U budžetu se, između ostalog, nalaze sredstva za nastavak radova na obilaznici oko Beograda, završetak puta Surčin-Obrenovac, izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig, put Preljina-Požega, Moravski koridor, Autoput E-75 Kelebija-Subotica jug, državni put Novi Pazar-Tutin, projekat mađarsko-srpske železnice, železničku infrastrukturu i nabavku vozova", rekao je Mali.

Novac je, kako je rekao, izdvojen i za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, digitalne učionice, izgradnju Data centra u Kragujevcu, razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova, a pre svega za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova, kao što su KC Srbije, KC Vojvodine i KC Kragujevac.

"Budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona predstavljaju zdrave temelje za dalje unapređenje svih oblasti našeg društva, što će za konačan rezultat imati ono što je najvažnije za građane Srbije, a to je dalje povećanje investicionih aktivnosti, smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje njihovog životnog standarda, zaključio je Mali.

Usvojen Zakon o centralnom registru

Poslanici su usvojili i Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kojim će se efikasnije kontrolisati naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a pored toga smanjiće se i troškovi administracije.

Za zakon je glasalo 144 poslanika od 151 prisutnih. Nije bilo glasova "protiv", kao ni uzdržanih.

Zakon će obezbediti regulisanje razmene podataka u pogledu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje povezivanjem Centralnog registra i Poreske uprave.

Vodiće se registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

Bez opozicije

U radu skupštine i dalje ne učestvuju opozicioni poslanici koji su sinoć napustili salu jer im u plenumu nije bilo omogućeno da govore o budžetu.

Skupština Srbije danas će glasati o ukupno 2.007 podnetih amandmana.

Skupština Srbije će danas glasati o povećanju takse za pretplatu RTS i RTV sa 150 na 220 dinara i nastavku zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i u narednoj godini.

Očekuje se i usvajanje zakona o osnivanju Fonda za nauku, te usvajanje izmena i dopuna Zakona o patentima.

Poslanici će glasati i o predlozima zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kao i o više međudržavnih sporazuma i izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca.

Poslanici opozicije u četvrtak uveče su napustili sednicu, nezadovoljni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.