Izvor: B92, 28.Dec.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet Beograda za 2010.

Beograd -- Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su budžet grada Beograda za 2010. godinu u iznosu od 77,3 milijarde dinara.

U obrazloženju budžeta navodi se da oko 73,1 milijardu dinara čine javna sredstva budžeta grada, a 4,2 milijarde drugi prihodi. "Kad je reč o tekućim prihodima grada, očekujemo sredstva od oko 54,1 milijardu dinara, što je za 5,3 odsto više nego u 2009. godini", rekao je obrazlažući predlog budžeta pomoćnik gradskog sekretara za finansije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Duško Nikodijević.

On je rekao da na te prihode "treba dodati i druge, poput sredstava od privatizacije, zaduživanja od domaćih i inostranih banaka, kao i sredstva koja korisnici budžeta ostvare kao sopstvene prihode. Kada se sve te stavke objedine, dobije se ukupan iznos od oko 77,3 milijarde dinara".

Predviđeni budžetski deficit iznosi 17,1 milijardu dinara, a grad Beograd planira da deficit finansira iz domaćih i inostranih zaduženja, kao i projekata privatizacije.

Za budžet grada glasalo je 57 odbornika, dok je 20 bilo protiv.

Odbornici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije kritikovali su predloženi budžet navodeći da nije "razvojni i da će još više zadužiti Beograđane".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da "svi krediti koje grad ima imaju razvojnu svrhu".

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić kazao je u Skupštini grada da će budžet za 2010. godinu imati "socijalni, razvojni i restriktivni karakter".

Grad Beograd će u 2010. godini obezbediti pet milijardi dinara iz kredita domaćih banaka za infrastrukturne projekte.

Predviđeno je i da Agencija za javne nabavke bude budžetski korisnik. Za tu agenciju namenjena su sredstva od 712 miliona dinara.

Odbornici grada Beograda usvojili su i Predlog odluke o obimu vršenja poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda i primanja koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2010. godini.

Usvojeno je i više predloga i izmena odluka, među kojima i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, izmena odluke o lokalnim, komunalnim i administrativnim taksama za teritoriju Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.