Izvor: B92, 01.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je u utorak Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim počinje reforma tog sistema, uz zadržavanje tekućeg načina finansiranja penzija i uvođenje nove formula za obračun penzija. Za zakon je glasalo 126 poslanika, dok je 79 bilo protiv, a skupština je potom počela novu sednicu.

Najvažnije promene u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja odnose se na uvođenje nove formule za obračun penzija koja se zasniva na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bodovima i kojom se produžava obračunski period na čitav radni vek (od 1970. godine), umesto dosadašnjih "10 najboljih godina". Svaki zaposlen će imati svoj lični bod koji predstavlja odnos između prosečne plate koju prima i prosečne plate ostalih radnika, bod za godine radnog staža i opšti bod, koji treba da obezbedi jednak položaj novih i starih penzionera.

Lični bod se dobija množenjem ličnog koeficijenta i penzijskog staža. Lični koeficijent suštinski pokazuje koliko je plata pojedinca u toku čitavog radnog veka bila viša ili niža od prosečne plate svih zaposlenih. Vrednost opšteg boda je jednaka za sve.

Te promene neće uticati na postojeće penzije i na način njihovog usklađivanja, što je dokazano simuliranjem promena u obračunu svih onih koji su se penzionisali tokom prethodne dve godine.

Koncept promena zasniva se na daljem reformisanju postojećeg načina finansiranja (prvi stub osiguranja) i na uvođenju dobrovoljnog osiguranja (treći stub) za one radnike koji rade po ugovoru o delu, autorskom honoraru, znači nemaju stalni radni odnos, a koji žele dobrovoljno da uplaćuju u fond. Obavezno dopunsko osiguranje (drugi stub) za sada neće biti razmatran zbog visokih tranzicionih troškova, odnosno niskog životnog standarda penzionera.

Zadržana je starosna granica za odlazak u penziju (58 godina za žene i 63 za muškarce), kao i mogućnost odlaska u penziju i pre dostizanja starosne granice, sa punih 35, odnosno 40 godina staža.

Zadržani su i elementi kao što je institut minimalne penzije, nivo prava za invalidske penzionere, privilegije za žene i slično. Osiguranje za poljoprivrednike i one koji samostalno obavljaju delatnost se zadržava, ali se ne odnosi na sve članove domaćinstva - obavezno osiguranje je samo za jednog člana domaćinstva.

Predviđeni su rigorozniji uslovi za odlazak u invalidsku penziju, kojih je sada oko 30 odsto, od ukupnog broja penzionera. To pravo će moći da ostvaruju samo oni koji su potpuno nesposobni za rad, a invalidi će morati da idu na kontrolu svake tri godine. Biće proveravane invalidske penzije koje su stečene u posolednjih pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.