Izvor: B92, 29.Jun.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o komunikacijama

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o elektronskim komunikacijama.

Republički ombudsman, zaštitnik građana za informacije od javnog značaja i pojedine opozicione stranke, upozorili su da ovaj Zakon da omogućava uvid u ostvarenu komunikaciju građana bez odluke suda.

Za zakon je glasalo 117 poslanika vladajuće koalicije, dok je četvoro bilo uzdržano, a petoro nije glasalo.

U spornom članu 128. navodi se da je operator dužan da zadrži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatke o elektronskim komunikacijama za potrebe sprovođenja istrage, otkrivanja krivičnih dela i vođenja krivičnog postupka, u skladu sa zakonom kojim se uređuje krivični postupak, kao i za potrebe zaštite nacionalne i javne bezbednosti Republike Srbije.

Zaštitnik građana amandmanom je tražio da se u zakon uvrsti da je policiji i Bezbedosno-informativnoj agenciji potrebna odluka suda za uvid u ostvarenu komunikaciju, odnosno podatke koje je operater dužan da zadrži, ali vladajuća koalicija tu inicijativu nije prihvatila.

Međutim, usvojen je amandman Odbora za saobraćaj i veze koji je takođe inicirao zaštitnik građana, a koji utvrđuje da će Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obavljati nadzor nad sprovođenjem odrebi zakona.

Zakon je izazvao burne reakcije stručne javnosti, a ombudsman je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog zakona.

Ombudsman i poverenik za informacije od javnog znacaj vise puta su ukazali da Ustav Srbije garantuje nepovredivost tajnosti sredstava komunikacije, te da su zbog toga pojedine odredbe Predloga zakona o elektronskim komunikacijama sporne.

Zakonom o elektronskim komunikacijama uređuju se uslovi i način za obavljanje delatnosti u oblasti elektronskih komunikacija, nadležnosti državnih organa u oblasti elektronskih komunikacija, položaj i rad Republičke agencije za elektronske komunikacije.

Uređuje se i sprovođenje javnih konsultacija u oblasti elektronskih komunikacija, projektovanje, izgradnja ili postavljanje, korišćenje i održavanje elektronskih komunikacionih mreža.

Zatim upravljanje, korišćenje i kontrola radio-frekvencijskog spektra, distribucija i emitovanje medijskih sadržaja, zaštita prava korisnika i pretplatnika, bezbednost i integritet elektronskih komunikacionih mreža i usluga.

Uređuje se i tajnost elektronskih komunikacija, zakonito presretanje i zadržavanje podataka, nadzor nad primenom ovog zakona, mere za postupanje suprotno odredbama ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje i razvoj elektronskih komunikacija u Republici Srbiji.

Prema navodima predlagaca, zakon je potreban za prelazak emitovanja signala sa analognog na digitalni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.