Izvor: B92, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o amnestiji

Beograd -- Skupština Srbije glasala o više zakonskih predloga. Predsednik Boris Tadić potpisao zakone o amnestiji i rehabilitaciji.

Usvojeni su, između ostalih, Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakon o rehabilitaciji i izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je Zakon o amnestiji kojim je omogućeno oslobađanje od odgovornosti za oko 2.500 lica. Zakon o amnestiji stupa na snagu narednog dana od objavljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Službenom glasniku.

Amnestija se daje licima koja su od 7. oktobra 2000. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona učinili krivična dela kao što je odbijanje primanja i upotrebe oružja, neodazivanje pozivu i izbegavanje vojne službe ili samovoljno udaljavanje i bekstvo iz Vojske Jugoslavije.

Zakon o sprečavanju diskriminacije invalida

Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, kojim se tim osobama omogućava ravnopravno uključivanje u sve sfere društvenog života. Zakon predviđa sprečavanje diskriminacije za 700.000 do 800.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji pri zapošljavanju, obrazovanju, pružanju zdravstvenih i drugih usluga i u drugim oblastima života. Netrpeljivost i diskriminaciju koju bi vlasti i institucije propagirale Zakonom definisani su kao teški oblici diskriminacije. Zakonom je predviđeno uvođenje svakodnevnog informisanja odgovarajućom tehnologijom simultanog pisanog teksta, kako bi se sprečila diskriminacija u oblasti informisanja.

Udruženje koje odbije da učlani invalida ili mu uskrati pravo da bira i bude biran u organe upravljanja može da bude kažnjeno novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara, dok će od 5.000 do 50.000 dinara biti kažnjena i odgovorna osoba u udruženju, za isti prekršaj. Kazna od 10.000 do 100.000 dinara predviđena je za pravno lice ako odbije da pruži zdravstvenu i drugu uslugu invalidu ili odbije prijem u vaspitnu i obrazovnu ustanovu detetu predškolskog uzrasta, učeniku ili studentu-invalidu, ako njegova prethodno stečena znanja i obrazovanje odgovaraju datoj ustanovi. Od 10.000 do 500.000 dinara biće kažnjeni nastavnik, vaspitač ili neko drugo lice zaposleno u obrazovnoj ili vaspitnoj ustanovi koje stalno ili učestalo uznemirava, vređa ili omalovažava učenika, studenta ili dete predškolskog uzrasta zbog njegove invalidnosti. Kazne od 5.000 do 250.000 dinara predviđene su za prevoznika, odgovorno lice ili preduzetnika ako odbije da preveze invalida.

Usvojen Zakon o rehabilitaciji

Skupština Srbije usvojila je Zakon o rehabilitaciji, kojim se reguliše rehabilitacija osoba koja su bez sudske odluke ili sa sudskom odlukom, iz političkih ili ideoloških razloga lišene života, slobode ili drugih prava od 6. aprila 1941. do danas. Za Zakon je glasalo 107 poslanika vladajuće koalicije, dok su 22 poslanika Socijalističke partije Srbije bila protiv. Poslanici radikala nisu učestovali u glasanju.

Zahtev za rehabilitaciju može da podnese svako zainteresovano fizičko ili pravno lice, a pravo na takav zahtev ne zastareva. Pored ličnih podataka o osobi čija se rehabilitacija traži, zahtev mora da sadrži i činjenice o delu, radnji, događaju i raspoložive dokaze koji mogu da ubede sud u istinitost postojanja ili nepostojanje određene činjenice. Cilj Zakona je, kako je objašnjeno, ispravljanje istorijskih nepravdi, a odnosi se na osobe koje su imale prebivalište u današnjoj Srbiji. Rehabilitacija će biti primenjena bez obzira na to da li je lišavanje prava bilo zasnovanao na sudskoj ili administrativnoj odluci ili nije bilo utemljeno na pravnim aktima. Za donošenje odluka o rehabilitaciji nadležan je Okružni sud u Beogradu.

Zakonom se precizira i da će pravo na naknadu štete i pravo na povraćaj konfiskovane imovine rehabilitovanog biti uređeno posebnim zakonom. Taj zakon će generalno regulisati pitanje oduzete imovine ne samo tim licima nego i licima kojima je imovina oduzeta iz drugih razloga, kao što su nacionalizacija ili agrarna reforma.

Ostali zakoni

Izmenama Zakona o rudarstvu definisana je naplata za korišćenje mineralnih sirovina i predviđeno osnivanje Agencije za rudarstvo, a Skupština je usvojila i 10 zakona o davanju kontragarancija međunarodnim finansijskim organizacijama na različite kredite. Ratifikovana su dva sporazuma u oblasti carina s Hrvatskom i Iranom, dok izmene Zakona o zadrugama treba da spreče nekontrolisano odlivanje društvene svojine iz zadruga, pre svega putem ulaganja društvenog kapitala kao osnivačkog uloga u druga postojeća privredna društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.