Usvojen Predlog zakona o divljači

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Predlog zakona o divljači

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o divljači i lovstvu i prosledila ga na usvajanje Skupštini Srbije.

Direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede Saša Orlović rekao da je jedna od glavnih novina zakona uvodjenje lovačke komore i licenciranja za odredjene poslove u lovstvu.

"Prvi put će se novim zakonom uspostaviti lovačka područja u Srbiji, koja će omogućiti da se na najbolji način gazduje lovištima, ali i divljači", objasnio je Orlović i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je predvidjena i izrada katastra lovišta i formiranje centralne baze podataka.

Prema njegovim rečima, prvi put se uvodi i naknada za korišćenje divljači, odnosno za odstreljenu divljač, a sredstva će ići u Fond za lovstvo iz koga će se finasirati projekti vezani za lovstvo.

Orlović je dodao da novi zakon uvodi markice za promet odstreljene divljači, koje će omogućiti veću kontrolu te oblasti.

"Svaki lovac će po novom zakonu morati da ima lovnu kartu, odnosno dozvolu za lov, koju će prvi put izdavati država, a ne Lovački savez Srbije kao do sada", naveo je on i dodao da će sredstva od naplate izdavanja lovne karte takodje ići u Fond za lovstvo.

Orlović je podsetio da je na zakonu radjeno oko pet godina, da su ga pozitivno ocenili i stručnjaci Ujedinjenih nacija, a podršku su dali i Lovački savez Srbije i Lovački savez Vojvodine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.