Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Usvajanje zakona na putu ka EU"

Beograd, Brisel -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren sastao se u Briselu sa predsednikom skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Ren je izrazio nadu da Srbija može u 2008. godini sprovesti neophodne korake i usvojiti zakone za dalju integraciju u Evropskoj uniji. Dulić je evropskom komesara uveravao da će parlamenta već od januara ubrzan usvajati zakone u skladu sa zakonodavstvom EU.

"Dobio sam uveravanje od gospodina Dulića, drago mi je da čujem da je proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usklađivanja zakona ubrzan i da se radi na unapređenju poslovnika za srpskog parlamenta. To će omogućiti Srbiji da primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da se nosi sa svim obavezama", kazao je evropski komesar.

Predsednik srpskog parlamenta kaže da će činiti kako bi se u Parlamentu "stvorila pozitivnu atmosfera" koja će doprineti procesu evropskih inegracija.

"Parlament je motor evropskih inegracija i mora da sarađuje sa vladom u ovim integracijama. Ako vlada postane aktivnija u procesui integracija u budućnosti, mi smo spremni da pratimo vladu u ovom, veoma baznom, poslu", naveo je Dulić.

"Zatvoriti pitanje Haga"

Žozep Ljoveras kaže da Beograd mora da zatvori pitanje Haga, kako bi mogao da ubrza brojne neophodne reforme.

"Postoje institucije u raznim oblastima, na primer - u domenu javnih nabavki, taj domen treba institucionalno ojačati, pomenuo sam Ustavni sud, on je esencijalna, suštinska institucija", rekao je šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, gostujući u emisiji Poligraf TV B92.

"Isto tako postoji mnogo institucija na papiru, koje ne funkcionišu, na primer - državna revizija, koja bi trebalo da počne da radi. Dugačak je spisak institucija i onoga što treba primeniti", naveo je Ljoveras.

Juče su zvaničnici Evropske unije, pri parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u zgradi Evropske komisije u Briselu, podsetili da se za konačno potpisivanje Sporazuma od Beograda očekuje puna saradnja sa Hagom, odnosno hapšenje Ratka Mladića.

Ako bi do kraja godine uhapsila Ratka Mladića, Srbija bi mogla već početkom 2008. da potpiše ugovor o Stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Time bi, posle Hrvatske, Makedonije, Albanije i Crne Gore, a samo pre Bosne i Hercegovine, ušla u fazu pregovora o kandidaturi za članstvo u Uniji.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da do kraja januara 2008. bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa EU.

"U planu je još jedna poseta glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte Srbiji i na bazi njenog izveštaja Evropska komisija će odlučivati da li će potpisati Sporazum sa Srbijom", rekao je Đelić novinarima na Prvom samitu srpskih izvoznika.

Đelić je dodao da je uveren da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze prema Hagu.

Petering: Podrška evropskom opredeljenju

Predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering preneo je u Briselu predsedniku Skupštine Srbije Oliveru Duliću podrsku za "demokratski put i evropsko usmerenje Srbije".

Petering je, posle susreta s Dulićem u sedištu Evropskog parlamenta, naglasio da evropski parlamentarci i Evropska unija snažno podržavaju evropsku orijentaciju Srbije.

Dulić je novinarima rekao da je srpski parlament u potpunosti svestan svojih dužnosti i potrebe da deluje kao "pokretačka snaga u procesu uključivanja u Evropu".

Dulić je primetio da se u srpskim medijima pojavljuje sumnja u to "u kojoj su meri članovi srpskog parlamenta svesni tog posla".

"U parlamentu smo potpuno svesni tog značaja uloga i demokrate u parlamentu mogu odigrati tu važnu ulogu u budućnosti", dodao je on.

"Srbija za pet godina u EU ako reši dva problema"

Potpredsednik Partije evropskih socijalista Alen Rišar ocenio je danas u Beogradu da bi Srbije mogla za pet godina da uđe u Evropsku uniju, ali ako bude rešen status Kosova i ispunjen uslov saradnje sa Haškim tribunalom.

U intervjuu za Radio Beta-RFI, Rišar je rekao da očekuje da Srbija ide dalje u evropskim integracijama, navodeći da je ona "značajan element za evropski identitet u budućnosti".

"Osim Hrvatske, koja je daleko odmakla na putu ka EU, u regionu je Srbija zemlja koja se najlakše može približiti Uniji. Postoje dva politička problema od kojih verujem zvaničnici Unije neće odustati, a to je rešenje statusa Kosova i saradnje sa Hagom. Ako oni budu rešeni, Srbija će za nekoliko godina, za pet biti članica Unije", kazao je on u razgovoru sa novinarkom Bete Marinom Rakić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.