Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni odbor u ponedeljak?

Beograd -- Sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja najverovatnije će biti održana u ponedeljak u 10 sati, saznaje B92 u parlamentu.

DSS i NS prethodno su tražili od predsednika parlamenta Olivera Dulića da za danas zakaže sednicu Odbora kako bi razmotrili koji su rokovi za raspisivanje izbora. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Miloš Aligrudić sa žaljenjem je konstatovao da Dulić juče do 17 sati nije odgovorio na zahtev poslaničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kluba DSS-NS da zakaže sednicu Odbora.

Dulić je umesto toga poslao saopštenje u kom apeluje na sve poslaničke grupe da stvore uslove za nesmetan rad parlamenta, rekao je Aligrudić.

"Pre dve nedelje Dulić je uz našu podršku sazvao Odbor za ustavna pitanja kako bismo raspravljali o pitanju koje je od manjeg značaja od ovoga, a to je izbor gradonačelnika Beograda. Mi smo ga tu podržali. Podržali smo ne samo stav, već i način rada po tom pitanju", kaže Aligrudić.

"Ovo je izuzetno važno pitanje i smatramao da je to zamena teza. Dakle, nije nekonstruktivnost to što Dulić priča, nego je nekonstruktivnost neuslišiti jedan tako utemeljen i jasan zahtev jer je i Dulić uradio tako nešto pre dve nedelje, podržan s naše strane", kaže Aligrudić.

Pravni tim predsednika Srbije indirektno je odgovorio na zahtev DSS-a za održavanje sednice Odbora za ustavna pitanja time što je zaključio da predsednički izbori moraju biti raspisani najkasnije 31. decembra, a da njihovo održavanje nije uslovljeno usvajanjem novih izbornih zakona.

Nikolić: Ipak će biti dogovora

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić veruje da će DS i DSS ipak postići dogovor i da neće dozvoliti raspad vladajuće koalicije.

Međutim, aktuelna situacija sa Kosovom i Republikom Srpskom otežava pregovore, konstatuje Nikolić i ističe da DSS pokušava da što duže ima plan B.

On podseća da Srbija nema Ustavni sud koji bi meritorno protumačio odredbe Ustava i Zakona o izborima, tako da će to biti predmet pregovaranja DS-a i DSS-a.

Za koga bi glasali građani

Ukoliko bi predsednički izbori u Srbiji bili održani sada, u drugom krugu bi neizvesnu trku vodili Boris Tadić i Tomislav Nikolić, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je krajem oktobra sproveo Stratedžik marketing.

Obe vodeće stranke imaju bolji rejting nego u septembru, SRS za jedan, DS za dva procentna poena.

Oktobarsko ispitivanje javnog mnjenja sprovedeno je na slučajnom uzorku od 1.017 punoletnih građana sa pravom glasa, od 24. do 29. oktobra. Reč je o redovnom mesečnom istraživanju te agencije, koje se ne radi za posebnog naručioca.

U prvom krugu predsedničkih izbora Boris Tadić bi dobio 35 odsto glasova, Tomislav Nikolić 31, Vojislav Koštunica, ukoliko bi se kandidovao, pet procenata, Mlađan Dinkić tri odsto, a Čedomir Jovanović dva odsto.

"Kampanja protiv LDP-a"

Podaci agencije Stratedžik marketing pokazuju koliko će predstojeća kampanja biti prljava i usmerena protiv kandidata Liberalno-demokratske partije, saopštila je ta stranka.

"Istraživanje po kome su predsednički kandidati i Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, može da bude posledica neobaveštenosti ili dobre obaveštenosti ove agencije, baš kao što je to slučaj i sa predsednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem za koga, u trenutku kada je rađeno istraživanje, nije bilo ni nagoveštaja da će biti kandidat", saopštila je LDP.

Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević kaže da bi rezultat u drugom krugu bio uslovljen ponašanjem lidera Demokratske stranke Srbije, premijera Vojislava Koštunice, odnosno time da li bi on svoje pristalice pozvao da bojkotuju ili da podrže Tadića.

Sadašnji predsednik bi, naime, prema istraživanju, u drugom krugu imao 52 odsto glasova, a Tomislav Nikolić 48 odsto.

Anketirani građani koji bi sigurno izašli na parlamentarne izbore, najviše glasova i mandata bi dali Srpskoj radikalnoj stranci (36 odsto), potom Demokratskoj stranci (31 odsto), Demokratskoj stranci Srbije (devet), pa Liberalno-demokratskoj partiji, Socijalističkoj partiji Srbije i G17 plus (po pet odsto) i Novoj Srbiji (tri odsto).

Bogosavljević ocenjuje da bi izbori, kakvi god da budu, sada bili bi neizvesni u smislu da vladajuće stranke ne bi popravile svoj rejting, ali ništa ne ukazuje ni da bi dramatično skočio rejting stranaka opozicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.