Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav o privatnoj svojini i pravima

Beograd -- Boris Begović rekao da novi ustav ne štiti dovoljno privatnu svojinu. Ljudska prava zaštićena, kaže Jelena Marković.

Član 57. Predloga ustava kaže da privatna svojina može biti oduzeta ako je to javni interes i uz cenu ne manju od tržišne. Gostujući u Poligrafu B92, predsednik Centra za liberalno-demokratske studije Boris Begović je rekao da bi ustav morao čvršće da definiše javni interes i tržišnu cenu da bi bili izbegnuti otimanje privatne svojine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i korupcija.

"Javni interes je u prošlosti vrlo široko definisan. Sve je bilo javni interes. Društvena stambena izgradnja je bila javni interes, a naknada koja nije niža od tržišne cene. Ključ problema je uvek u detalju. I na kraju se ispostavi da se nekom odlukom ministra tržišna cena određuje na način koji je ispod tržišne cene", rekao je Begović.

"Ustav poštuje prava manjina"

Pomoćnica ministra SCG za ljudska i manjinska prava Jelena Marković kaže da su odredbe novog ustava koje su u vezi s pravima nacionalnih manjina zadovoljavajuće. Jelena Marković je rekla da je novim ustavom poštovano sve što je bilo u Povelji o ljudskim i manjinskim pravima, koja je bila na snazi dok je postojala Srbija i Crna Gora, a koji se smatrao najmodernijim rešenjem u Evropi u toj oblasti.

"Novim ustavom je ponovo potvrđen skup prava koja nacionalne manjine imaju, a to su pravo na obrazovanje, kulturu, informisanje, službenu upotrebu jezika, s tim što je ovog puta dodato još jedno pravo, kao ustavna garancija, a to je pravo na osnivanje nacionalnih saveta i otvarivanje kulturne autonomije", kaže ona.

"Ustavom se garantuju posebne mere u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju koje će doprineti boljem razumevanju i uvažavanju etničkih, kulturnih, jezičkih ili verskih razlika", smatra Jelena Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.