Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav mitrovdanski?

Beograd -- Dilema o datumu sednice na kojoj bi bio proglašen ustav, u međuvremenu je prerasla u polemiku o verskim praznicima, crvenom slovu i horoskopu

Datum proglašenja ustava, odnosno sednice na kojoj će biti proglašen najviši pravni akt države, vodeći političari u Srbiji vezuju za verski praznik Mitrovdan. Radikal Tomislav Nikolić kaže da to svakom Srbinu znači, i da bi srpski narod voleo da to bude Mitrovdan.

On smatra da bi bilo bolje ustav usvojiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada, a ne na sednici u nedelju 5. novembra, kako je predložio predsednik parlamenta.

"Ako vama to ništa ne znači, meni znači. Mislim da svakom Srbinu znači, a pošto je ovo država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, srpski narod bi voleo da to bude na Mitrovdan i da se taj ustav zove Mitrovdanski ustav. Ne znam za šta da vežemo ako je u nedelju, Nedeljni ustav?", kaže Nikolić.

Crveno slovo, horoskop i hajduci

Novinar NIN-a Dragan Bujošević rekao je u Kažiprstu B92 da ne razume zašto se donošenje važnih odluka u Srbiji povezuje s verskim praznicima i time mistifikuje.

"To je toliko iracionalno da ja sad mogu da se zafrkavam, pa da kažem da više verujem Markoviću, predsedniku Skupštine, pošto se čovek bavi zvezdama, pa je ulazio u Skupštinu u tri ujutro da bi Srbija bila rođena u tom i tom znaku. Verovatno je on sad konsultovao neke astrologe zašto je hteo da to bude 5. novembra", kaže on.

"Osmog novembra je Mitrovdan, znači - hajdučki rastanak u srpskom narodu. Šta sad? Sad će ovi hajduci da nam donesu ustav, pa svaki na svoju stranu da se razbeži. Time se stvarno treba zafrkavati, ismevati te ljude koji nas ismevaju na taj način", kaže on.

Proglašanje ustava 8. novembra omogućilo bi dodatna tri dana za međustranačke pregovore o ustavnom zakonu i raspisivanje izbora. Docent na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović kaže da se zbog neophodne podrške radikala i socijalista u parlamentu vode netransparentni pregovori, kalkulantski i ucenjivački, jer svako traži neke ustupke.

"Kako sada stvari stoje, parlamentarni izbori su u decembru realni i verovatni, ali ako se dogovore o izborima na svim nivoima, ili bar zajedničkim predsedničkim i parlamentarnim, moguće je da to bude u januaru. Pošto mi je bila simpatična retorika da je obrazloženje za 8. novembar bio Mitrovdanski ustav, da se malo našalimo, možda su izbori za Svetog Savu, a nova vlada tek za Đurđevdan", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.