Ustav je istorijski rezultat

Izvor: Politika, 19.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav je istorijski rezultat

Interes naše stranke je da istu politiku nastavi i u budućoj vladi, kaže premijer Srbije

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica juče je izrazio uverenje da će njegova stranka na predstojećim parlamentarnim izborima ostvariti rezultat koji će joj omogućiti da nastavi da vodi politiku iz prethodne tri godine kada je predvodila Vladu Srbije.

– DSS-u je u interesu da tu politiku nastavi i u budućoj vladi i sigurni smo da će nam to rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbora omogućiti. Mislim da je politika DSS-a dobra i da je nešto što omogućava napredak. Omogućava nam da budemo deo sveta, ali ne jedan njegov u bilo kom pogledu podređen deo, već jedan aktivni deo sveta, imajući u vidu potencijale Srbije i njenu ulogu u istoriji – naveo je Koštunica.

Premijer Srbije i lider DSS-a potvrdio je da će njegova stranka na parlamentarnim izborima 21. januara nastupiti u koaliciji koja je u javnosti nazvana blokom narodnih partija. Takođe, u koaliciji će, pored DSS-a biti Nova Srbija, a na listi NS-a biće i kandidati Jedinstvene Srbije i Srpskog demokratskog pokreta obnove.

– Za koji dan će se znati sastav te liste – rekao je lider DSS, koja će u nedelju, 19. novembra na sednici Glavnog odbora, odlučiti o koalicionim partnerima. Prema njegovim rečima, stranke tog bloka ostvarile su dobru saradnju, ali i veoma dobre rezultate na prethodnim lokalnim izborima. Koštunica, međutim, nije precizirao sa kojim strankama bi DSS želela da formira vladu nakon izbora.

– Posle izbora će se upoređivati programi stranaka i vodićemo računa u kom sastavu vlade DSS može da ostvari ciljeve do kojih joj je stalo – rekao je on i dodao da će Kosovo biti važan deo predizborne kampanje njegove stranke, kao i da će građanima biti predstavljen izveštaj o radu vlade u prethodne tri godine i, naravno, program nove Vlade Srbije.

– Kosovo mora biti deo kampanje ne samo DSS-a, već svih stranaka, jer je Kosovo državno i nacionalno pitanje broj jedan. Potpuno je prirodno da Kosovo bude centralna tema, imajući u vidu da je veoma važno i za svet, za međunarodnu zajednicu. Samim tim, mora biti važno pitanje u kampanji DSS-a – rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, DSS će tokom kampanje građanima prezentovati izveštaj o tome šta je učinila Vlada Srbije. "Nema nijedne oblasti u kojoj nije učinjen određeni napredak, gde nisu pokrenuta važna pitanja", rekao je Koštunica.

On je naveo da je Vlada Srbije u protekle tri godine uspela da "jasno formuliše i vodi jednu politiku, koja je pokazala rezultate u praktično svim segmentima". "Takođe, jasno ćemo saopštiti i šta dalje želimo da uradimo ako DSS formira novu vladu Srbije", istakao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, Kosovu se nudi najveći stepen autonomije i taj model je pravljen po ugledu na neke druge modele u svetu.

– Srbi i Albanci su vekovima živeli zajedno, uz napetosti koje postoje i unutar jednog jedinog naroda, a kamoli više naroda. Srbi nisu nikada tokom svoje istorije tvrdili da ne mogu da žive sa Albancima i to je važna činjenica koju treba istaći. Vlada Srbije je izašla sa predlogom da se Pokrajina prvi put uredi na jasnim demokratskim principima i da Kosovo dobije suštinsku autonomiju unutar Srbije – rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, vlada je ostvarila napredak u svim oblastima i to je nešto što građani osećaju.

– Sudarili smo se i sa korupcijom i kriminalom, mada je to borba koja traje. U toj borbi niko nije bio pošteđen. Istovremeno su stizale i pohvale spolja – od Evropske komisije do Svetske banke. Ali, niko ne krije da je ostalo još mnogo toga da se uradi – rekao je premijer.

Koštunica je dodao da je Vlada Srbije postigla "ogroman napredak u saradnji sa Haškim tribunalom" i uradila više od svih prethodnih kada je reč o broju optuženih koji su u Hag otišli na način koji "nije izazvao potrese u u društvu". – Na kraju, u javnosti je prihvaćeno da jedna zemlja ne može biti talac pojedinca, da se razvoj zemlje ne može zaustaviti zbog toga. Uveren sam da smo, posle svega što je postignuto, iako saradnja sa Hagom nije dovršena, veoma blizu tog kraja. Siguran sam da će u danima koji su pred nama i kada bude nova vlada obrazovana, biti lakše zbog onoga što je do sada urađeno – rekao je premijer.

Koštunica je negirao optužbe da nije bilo političke volje da se okonča saradnja sa Haškim tribunalom. – Tu je reč o tehničkim okolnostima. Politička volja je nesumnjivo postojala, konkretizovana je kroz akcioni plan, saradnju svih bezbednosnih službi koja je značajno poboljšana – rekao je on.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što je novi Ustav Srbije usvojen svega nekoliko meseci nakon što je Srbija postala samostalna država.

– Srbija je time pokazala zrelost, a novi Ustav je dobar osnov za dalji razvoj Srbije – rekao je Koštunica i kazao da je Ustav plod konsenzusa ne samo parlamentarnih stranaka, već i plod iskazane opšte volje građana na referendumu. – Zbog toga bih rekao da Ustav zaista predstavlja istorijski rezultat – naglasio je premijer.

Beta

[objavljeno: 19.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.