Izvor: B92, 11.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav i izbori, svakom po nešto

Beograd, Čačak -- Goran Svilanović smatra da je situacija u vezi sa ustavom rezultat dogovora glavnih političkih aktera, uz blagoslov EU i SAD.

Bivši ministar inostranih poslova SCG kaže da svi akteri znaju šta će biti sa Kosovom. "Zato su se složili da se prvo obave izbori, pa da onda Kosovo bude dalje rešavano", piše Svilanović na sajtu B92. On smatra da DSS nije uspeo da ispuni ni jedno važno predizborno obećanje: "Kako svako traži nešto za sebe, tako je DSS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražio da ima s čime svom biračkom telu na oči, a to je ustav."

S druge strane, DS dobija izbore do kraja godine, a SRS punu političku legitimaciju, dok EU i SAD dobijaju još jednu demokratsku vladu.

"Ko gubi? Najverovatnije onaj najbolji deo Srbije, civilni sektor i liberalno-demokratske stranke kao što su LDP, GSS i ostali. Oni su žrtvovani. I nije prvi put." Svilanović kaže da ne treba vređati LDP i GSS zbog poziva na bojkot: "Oni rade ono što i treba da rade. Prave izbornu platformu, koaliciju i podižu interesovanje građana za alternativu."

Svilanović dalje zaključuje: "Da li ovakav ustav može da nas dovede do EU? Pa to nije pitanje za Evropljane u ovom trenutku. Ovo je ustav koji bi trebalo da nas izvuče iz ovoga gde smo sada, a koliko daleko će nas voditi, to je sasvim drugo pitanje, i na njega će biti odgovoreno tek kada budemo stvarno blizu EU. Tada ćemo tek videti da li će tražiti novi ustav i izbacivanje Kosova, ili će se ponašati kao prema Irskoj i Kipru. U ovom trenutku, to ni Evropljani ne znaju."

Tekst Gorana Svilanovića u celosti možete pročitati i komentarisati ovde.

Izbori 9. decembra, kampanja mesec dana

Ako se tri najbrojnije parlamentarne stranke - DSS, DS i SRS - dogovore da se uz vanredne parlamentarne istovremeno održe i predsednički izbori, datum glasanja najverovatnije bi bio 9. decembar, saznaje Blic. Eventualni drugi krug predsedničkih izbora bio bi održan 23. decembra.

Pre toga neophodne su izmene izbornog zakona, o kojima se, kao i o ovom predlogu, trenutno vode konsultacije DS-a i DSS-a. "Kada izjašnjavanje na referendumu može da traje dva dana, mogu i izbori da se održe u subotu. Ovi datumi su pogodni jer se u drugom krugu izbegava katolički Božić, a i dalje može da se računa na veliku izlaznost", kaže izvor Blica.

Ukoliko se prihvate pomenuta rešenja, u Zakonu o izboru narodnih poslanika morala bi da se izmeni i odredba o trajanju kampanje za parlamentarne izbore. Zakon predviđa minimalnih 45 dana od raspisivanja izbora do dana izbora, a taj period izmenama bi bio skraćen na 30 dana.

Ilić: Razgovaraćemo sa DSS-om o koaliciji

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić očekuje da će predsednički i parlamentarni izbori biti održani pre Nove godine, a lokalni kasnije, jer je, kako je naveo, nemoguće sve izbore objediniti.

Lider Nove Srbije je rekao u Čačku da će ta stranka posle referenduma o ustavu razgovarati o koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, sa kojom je nastupila na lokalnim izborima. Ilić je dodao i da će ta koalicija imati predsedničkog kandidata na predstojećim izborima.

DSS: Nismo završili razgovore

U Demokratskoj stranci Srbije ne odbacuju mogućnost koalicije s Novom Srbijom, što je najavio ministar za kapitalne investicije i lider Nove Srbije Velimir Ilić. Ipak, u DSS-u se ne određuju prema Ilićevoj najavi da će ta koalicija imati zajedničkog predsedničkog kandidata.

Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe DSS-a, kaže da ta stranka još nije održala sednicu Glavnog odbora, koji raspravlja o mogućim predizbornim koalicijama. "Za predizborne važi što i za postizborne. Bez obzira na to što kontakti postoje i s Novom Srbijom i s drugim strankama, to ne znači da je time završen razgovor o predizbornoj koalicionoj listi", kaže Aligrudić.

Međutim, Aligrudić negira da su u toku pregovori s drugim strankama o redosledu i datumu održavanja izbora, iako je premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica već govorio da bi prvo trebalo da budu održani parlamentarni i predsednički, a tek kasnije lokalni i pokrajinski izbori.

Vučić: O izborima posle ustava

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će se ta stranka spremati za izbore tek posle donošenja novog ustava Srbije. "SRS kao državotvorna politička stranka razmišlja o ključnom pitanju za državu u ovom trenutku, a to je status Kosova i Metohije, opstanak državnosti Srbije na celoj njenoj teritoriji i, u skladu s tim, o donošenju novog ustava Srbije", rekao je Vučić.

On je istakao da radikali neće da mešaju referendumsku i izbornu kampanju, jer smatraju da je država važnija od političkih stranaka i svega drugog. Aleksandar Vučić kaže da se radikali ne konsultuju ni s kim, niti ih neko pita. "Ali, vidim da je svima na vlasti, i DSS-u i Demokratskoj stranci i drugima, najvažnije kako će svoje zadnjice da zadrže u foteljama, mnogo bitnije od bilo kakvog referenduma, bilo kakvog ustava Srbije", kaže Vučić.

Čanak: Fuj

S druge strane, predstavnici bloka koji se zalaže za bojkot referenduma otvoreno govore da je predizborna kampanja već počela. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak putuje u Kragujevac, s kojim, kako je rekao, postoje neraskidive veze još iz vremena Miloševića.

"To je nešto što su tekovine kojih se ne treba tako lako odreći i baš zato u sklopu naše, pre svega predizborne, kampanje, jer oko referenduma treba reći samo jednu reč, što je nekada bio najkraći politički vic, a to je 'fuj'", kaže Čanak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.