Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ustav daje vladi jasan mandat"

Beograd -- Srpska delegacija je otvorena za kompromis, za rešenje koje će biti prihvatljivo za sve ljude na Kosovu, kaže Tomas Flajner.

Član državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova Tomas Flajner je rekao da novi ustav utiče na pregovore o budućem rešenju za Kosovo na taj način što Vlada Srbije sada ima jasan stav i ustavni mandat da u svim pregovorima Kosovo bude smatrano sastavnim delom Srbije.

"Ovo je od velike važnosti i može se reći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stari ustav nije imao legitimnost i da nije obezbeđivao jaku autonomiju za Kosovo, a ovaj ustav sada to čini. Zato mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da prizna da je srpski narod prihvatio ovakav ustav", rekao je Flajner.

On smatra da je očigledno da pregovori i proces koji je vođen do sada nisu dali nikakav rezultat i dodao da to nije odgovornost strana koje pregovaraju, već krivica "Damoklovog mača" koji visi i kaže: "Ako se ne usaglasite, neko treći će naći rešenje".

"Ukoliko međunarodna zajednica prihvata da konačno rešenje za Kosovo mora biti dogovoreno, potrebno je da postoji saglasnost obe strane i mislim da bi se morala prolongirati odluka o Kosovu i posle proleća sledeće godine. Ne mislim ni da će do sledećeg proleća biti odluke koja se bazira na konsenzusu", rekao je Flajner.

Flajner je kazao da je Rusija zemlja koja sa ozbiljnošću gleda na ovaj pregovarački proces i koja može iskoristiti veto na odluku Saveta bezbednosti, ukoliko ne može da ubedi Ameriku u svoje moći u Savetu bezbednosti.

Kosovo bi, prema Flajneru, moglo da bude slučaj koji bi imao užasne posledice po svet, koji bi pokazao sve secesionističke pokrete, a oni sukobe učinili brutalnijim, kako bi svoje pitanje internacionalizovali i kako bi im Savet bezbednosti dao nezavisnost.

Upitan šta bi Srbija mogla da učini ukoliko Kosovo dobije uslovnu nezavisnost i zemlje počnu jednostrano da ga priznaju, Flajner je ukazao da bi se pojedinačnim priznavanjem Kosova stvorila anarhija, jer je Savet bezbednosti u Rezoluciji iz 1999. godine ostavio klauzulu o suverenitetu.

Druga posledica ovakve odluke za Kosovo bila bi po Srbiju, pošto bi ona bila pod pritiskom da je zemlje ucenjuju po principu "ako ne prihvatite taj i taj uslov, priznaćemo Kosovo".

"Kao profesor ustavnog prava, mislim da ukoliko Kosovo bude nezavisna država, moraće Srbe da ubedi da je to njihov novi dom, a do sada nisam video ni jedan znak da će se to dogoditi. Ne vidim ni jedan znak da kosovski narod ubeđuje srpski narod da Kosovo osećaju kao svoju zemlju", zaključio je Flajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.