Izvor: B92, 14.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav Kosova sutra stupa na snagu

Priština -- Sutra bi trebalo da stupi na snagu Ustav Kosova, koji je privremena kosovska skupština usvojila 9. aprila. Slobodan Samardžić: Za Srbiju taj akt ne znači ništa.

Ustav Kosova je rezultat primene "Sveobuhvatnog plana" bivšeg izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, koji su privremene institucije Kosova preuzele kao osnovu za uređenje društva. Ahtisarijev plan nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN, a Srbija je na sve njegove tačke ponudila amandmane tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << višemesečnih pregovora prošle godine u Beču.

Srpske vlasti smatraju da je to nelegalan i nelegitiman čin, ne samo sa stanovišta Srbije već i sa stanovišta međunarodnog prava.

Ustav Kosova sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova.

Kosovo je, prema Ustavu, parlamentarna republika sa većim ovlašćenjima predsednika Kosova. Albanski i srpski su zvanični jezici.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je, obrazlažući Ustav, kazao da je "u njemu posebno mesto dato položaju pojedinca i građana Republike Kosovo po najvišim međunarodnim standardima".

Pre nego što je usvojen u privremenoj kosovskoj skupštini, Ustav je odobrio međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt.

Dok prištinske vlasti ističu da će stupanje Ustava na snagu predstavljati "zaokruživanje državnosti Kosova", iz Beograda poručuju da usvajanje Ustava za Srbiju neće značiti ništa.

"Usvajanje Ustava je za Srbiju nezakonito u istoj meri kao i prvi pokušaj Albanaca da proglase Ustav u septembru 1990. godine i jednostrana nezavisnost u februaru 2008. godine", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

On je kazao da će Srbiji Ustav Kosova biti nametnut, kao što je bilo nametnuto jednostrano proglašavanje nezavisnosti, ali da posle nedelje, 15. juna, dolazi ponedeljak i da će Srbi nastaviti da žive svojim životom na Kosovu, kao i da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku na Kosovu tamo gde je to moguće.

Srpski kao zvanični jezik

Inače, Ustav Kosova, koji je usvojen na sednici kosovske skupštine održanoj 9. aprila ove godine, sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova.

Prema Ustavu, albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu, a u preambuli piše da je "Kosovo je država njenih građana i ostvaruje svoju vlast na osnovu poštovanja prava i sloboda gradjana i svih pojedinaca u okviru njenih granica".

Spoljno-politički komentator lista Politka, Boško Jakšić kaže za B92 da, ukoliko se nastavi retorikom narodnjaka i radikala, kosovski Srbi bi mogli da propuste korist koju mogu da dobiju prihvatanjem Ustava.

"Sve zavisi koliko se koristi daljinski iz Beograda. Da li će se i dalje mobilisati lideri kosovskih Srba koji će insistirati na paralelnoj vlasti, a to će onda voditi jednoj kolizionoj trci, ili će gledati dobru stranu koja može da proistekne iz ovog ustava, jer ne smemo da zaboravimo da je njega priznala međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije", rekao je Jakšić.

Janjić: Novi talas priznavanja

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da će proglašenje ustava Kosova, najavljeno za 15. jun, proizvesti novi talas priznavanja nezavisnosti pokrajine.

"Onog trenutka kada neko donese svoj ustav, pogotovo kada može da primeni taj ustav u životu onda se smatra da je i konstituisana država. To jeste bitan elemenat da bi druge države priznale Kosovo kao nezavisno", izjavio je juče Janjić.

On je dodao da je Kosovo "u specifičnoj situaciji, utoliko što su sponzori nezavisnosti vodeća sila sveta Amerika, nekoliko vodećih zemalja Evrope, koje su uspele u prvoj fazi da obezbede 41 zemlju da prizna nezavisnot".

"Očekuju se i diplomatske aktivnosti sponzora nezavisnosti, a i aktivnosti Prištine su usmerene u tom pravcu da dođe taj novi talas priznavanja", smatra Janjić.

On je rekao da Priština "računa da bi do kraja godine moglo biti 100 država koje će priznati Kosovo".

"Sam momenat ustava je važan utoliko što olakšava priznanje onima koji to žele da urade ili tamo gde postoje otpor u parlamentu. Sada vlada može da kaže da je to ipak jedna konstituisana država", kazao je Janjić.

On je rekao da je "mnogo lakše dobiti priznanje posle ustava i izbora, koji su obavljeni, nego samo na osnovu deklaracije o nezavisnosti".

Janjić je kazao da je razumljivo da Srbija "blokira međunarodno pravno priznanje, ali da nije razumljivo da ne priznaje realnost".

"Bila je javna rasprava o Ustavu Kosovu u februaru i martu. U medijima u Srbiji niste mogli pročitati ni jednu reč. Nisam čuo ni jednog velikog patriotu ni iz radkalne stranke, ni iz DSS-a, ni iz DS-a da su bilo šta rekli oko toga", rekao je Janjić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbe ne dotiče fantomski ustav fantomske države

Izvor: Glas javnosti, 15.Jun.2008, 08:37

BEOGRAD - Ustav Kosova, koji je privremena kosovska skupština usvojila 9. aprila, trebalo bi da posle današnje sednice proširene Skupštine Kosmeta stupi na snagu. Beograd je unapred odbacio ovaj nelegalni čin kao što je učinio i sa protivpravnim proglasom nezavisnosti...Za razliku od 17. februara,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.