Ustav Kosova stupio na snagu

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav Kosova stupio na snagu

Donošenje Ustava Kosova u Prištini. Fatmir Sejdiu, Jakup Krasnići (FoNet)

Beograd, Vašington -- Svečanom akademijom na kojoj su govorili najviši kosovski zvaničnici, u Prištini je obeleženo stupanje na snagu Ustava Kosova.

Srbi sa severa Kosova, koji Ustav smatraju nelegitimnim, najavljuju formiranje sopstvene skupštine 28. juna. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, da je stupanje na snagu Ustava Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istorijski datum.

Akademiji su prisustvovali poslanici Skupštine Kosova, članovi vlade i gosti među kojima su bili i visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, šef Euleksa Iv de Kermabon, američki kongresmeni Eliot Engl i Džin Šmit, ambasador Vilijam Voker i predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Prištini.

"Ovo je Ustav nezavisnog i suverenog Kosova. To je naša Biblija i Kuran", rekao je Sejdiu i naveo da je Kosovo, osim Ustava, usvojilo i 41 zakon koji proizilazi iz paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, prihvaćenog kao kompromisno rešenje za status Kosova.

Podsećajući da su Kosovo, do sada, priznale 43 zemlje članice UN, Sejdiu je naveo da su evroatlantske integracije, članstvo u EU i NATO prioriteti državne politike Kosova.

"Želeli bismo da budemo okruženi prijateljima, želimo da i Srbija bude među njima. Želimo dobre odnose sa svim zemljama demokratskog sveta", rekao je predsednik Kosova.

Sejdiu je rekao da će dalji proces međunarodnog priznanja biti prioritet u spoljnoj politici Kosova, dok će na unutrašnjem planu to biti ekonomski razvoj, ostvarivanje reda, zakonitosti i prava građana, kao i stvaranje uslova za demokratski razvoj Kosova.

On je, među značajnim zadacima, ali i dostignućima, ubrojio stvaranje bezbednosnih snaga Kosova, obuku od strane NATO-a, kao i stvaranje Kosovske obaveštajne agencije, koja, prema njegovim rečima, treba da bude depolitizovana i maksimalno stručno osposobljena.

"Misija Euleks proizilazi iz plana Ahtisarija. Na Kosovu još nema, ali će biti vladavine zakona na celoj teritoriji", rekao je Sejdiu.

Izražavjući veliku zahvalnost zemljama koje su u martu 1999. godine preduzele vojnu intervenciju na Kosovu, Sejdiu je ukazao i na značaj delovanja UNMIK-a.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da je Ustav Kosova otvorio perspektivu za konsolidaciju nove demokratije, za ekonomsku i politčku stabilnost i pretvaranje "zemlje od kriznog žarista u zemlju koja doprinosi stabilnosti u regionu".

Krasnići je zatražio od Beograda da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da dozvoli kosovskim Srbima da sami odlučuju o svojoj budućosti.

Premijer Hašim Tači rekao je da je od danas na Kosovu omogućeno poštovanje ustavnosti i ustavnog poretka.

"Posle proglašavanja nezavisnosti najveći korak je stupanje na snagu Ustava Kosova", rekao je Tači i naveo da će Ustav stvoriti jednake uslove za sve građane Kosova, kao i ostvarivanje prava zajednica u slobodnoj i nezavisnoj državi.

Stupanje Ustava na snagu znači da Priština može samostalno da donosi zakone, što je do sada bila nadležnost šefa UNMIK-a.

Različita pozicija Srba severno i južno od Ibra

Predsednik Srpskog nacionalnog veća za severnu Kosovsku Mitrovicu Nebojša Jović za B92 kaže da je sada najvažnije da kosovski Srbi ostanu mirni.

"Kako političari, tako i obični građani na severu Kosova i uopšte na celom Kosovu, ne bi smeli da naprave ništa što bi Albanci mogli da protumače kao provokaciju, posle čega bi usledilo neko nasilje", rekao je Jović.

On dodaje da "samo proglašenje Ustava Kosova Srbima ne znači ništa".

"Neka vrsta našeg odgovora biće 28. juna formiranje neke srpske pokrajinske skupštine, kažem neke jer neće zaživeti u punom obliku, ali to je, pre svega, poruka delu međunarodne zajednice koji podržava nezavisno Kosovo, i da mi možemo vući neke poteze koji nisu možda 100 odsto u skladu sa Rezolucijom 1244, a mislim da to nije dobro ni za jednu ni za drugu stranu", kaže Jović.

Srbi koji žive južno od Ibra, u mnogo su težoj poziciji.

Funkcionerka Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković, koja živi u Gračanici, rekla je za B92 da će Srbi iz enklava, za razliku od onih sa severa, bar delimično morati da poštuju Ustav Kosova.

"S obzirom da smo okruženi albanskom zajednicom koja prihvata taj Ustav i s obzirom da se na putevima susrećemo sa nosiocima institucionalne funkcije, kao što je policija, organi reda, ako ne budemo poštovali normativne akte mi ćemo se sukobljavati", kazala je Rada Trajković.

Ona dodaje da bi to moglo da dovede "do gotovo dnevnih incidenata i na jedan način ugrožavalo srpsku zajednicu".

Kako Ustav definiše Kosovo

Prema Ustavu, Kosovo je parlamentarna republika, u kojoj su jasno razdvojena ovlašćenja i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Kosovo je definisano i kao multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno postovanje i vladavinu zakona, putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija, piše u Ustavu Kosova.

U Ustavu se navodi da se ostvarivanje političke vlasti na Kosovu zasniva na jednakosti svih građana, uz puno poštovanje osnovnih ljudskih prava koja su međunarodno garantovana.

Ustavom se garantuje i učešće pripadnika svih zajednica u političkom životu Kosova i u njega su uključene sve odredbe Ahtisarijevog plana.

Stupanjem na snagu Ustava, institucije Kosova formalno pravno preuzimaju sve državne funkcije i ovlašćenja, sem onih koje prema predlogu Ahtisarija, ostaju u nadležnosti misije EU - u oblasti pravosuđa i policije.

Ustav predviđa i savetodavnu i izvršne funkcije Međunarodne civilne kancelarije i Visokog predstavnika EU za Kosovo koji ima za zadatak da nadgleda ostvarivanje Ahtisarijevog paketa.

Do stupanja na snagu novog Ustava, najviši ustavno-pravni akt na Kosovu je bio Ustavni okvir koji je Skupština Kosova usvojila 15. maja 2001. godine.

Jeremić: Nikakva težina za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je stupanje na snagu ustava Kosova nema nikakvu težinu za Srbiju i da Srbija na to ne bi trebalo ni da se osvrće.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti na adekvatan način je poništeno u Skupštini Srbije i time su poništeni i svi akti koji iz toga proizlaze. Stoga ovo proglašenje ustava nema nikakvu pravnu težinu za Srbiju", rekao je Jeremić gostujući u Vestima B92.

Čestitke SAD građanima Kosova

Sjedinjene Američke Države čestitale su građanima Kosova stupanje na snagu ustava, saopštio je portparol Stejt departmenta Gonsalo Galegos.

"Ovaj ustav izražava stremljenja i odlučnost građana Kosova da stvore demokratsku, multietničku državu, koja je u potpunosti integrisana u evroatlantsku zajednicu", rekao je Galegos.

SAD posebno pozdravljaju činjenicu da je u ustav Kosova uključena široka zaštita prava manjina, koju je izvorno predložio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari, rekao je portparol Stejt departmenta.

Galegos je kazao i da kosovski lideri sada moraju da rade kako bi principe iz ustava pretvorili u "opipljiva poboljšanja života svih građana".

"Kao prijatelj i partner, SAD će nastaviti da podržavaju napore Kosova da izgradi bolju budućnost za svoj narod", rekao je američki zvaničnik.

Ranije danas, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Danijel Frid telefonom je čestitao predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiu stupanje na snagu ustava Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Frid je predsedniku Sejdiuu obećao pomoć SAD u razvoju "nezavisnog, demokratskog i prosperitetnog Kosova".

Samardžić: Ustav napisan daleko od Prištine

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija ne prihvata Ustav Kosova, koji je danas stupio na snagu, i da ga smatra nevažećim i pravno nepostojećim.

Kosovski Srbi i predstavnici drugih nacionalnih zajednica neće se upravljati u skladu sa kosovskim ustavom i on će važiti uglavnom za one koji ga dobrovoljno prihvate, rekao je Samardzić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

"Kosovski ustav je napisan u kabinetu daleko od Prištine i daleko od kosovskih Albanaca, kao i onih četrdeset zakona koji treba da budu danas uklopljeni u Ustav Kosova", kazao Samardžić .

Ministar za Kosovo i Metohiju je rekao da će na Vidovdan, 28. juna, u Kosovskoj Mitrovici biti formirana Skupština zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

"Ta skupština je rezultat lokalnih izbora na Kosovu, održanih 11. maja, i ništa nije bilo prirodnije da se posle konstituisanja opština, u pokrajini napravi telo koje bi objedinilo rad predstavničkih organa vlasti na Kosovu i Metohiji", kazao je Samardžić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustav Kosova na snazi - slavlje u Prištini

Izvor: Mondo, 15.Jun.2008

Od ponoći stupio na snagu novi Ustav Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu potpisao je ukaze o proglašenju 41 zakona koje je, shodno odredbama novog Ustava, usvojila Skupština Kosova. Kosovski Srbi zabrinuti, ali se nadaju da taj dokument neće izazvati destabilizaciju srpske zajednice u pokrajini.

Nastavak na Mondo...

Sejdiu potpisao ukaze za proglašenje zakona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jun.2008

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu potpisao je danas ukaze o proglašenju 40 zakona koje je, shodno odredbama novog Ustava, usvojila Skupština Kosova. Do danas, kada je na snagu stupio Ustav Kosova, zakone je prema Ustavnom okviru progla&sc ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.