Izvor: B92, 13.Apr.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh desnice ne utiče na Vojvodinu

Novi Sad -- Uspeh ekstremne desnice na izborima u Mađarskoj ne bi trebalo da utiče na Vojvodinu, ocenjuju političari i analitičari u pokrajini.

Teška ekonomska situacija i populizam glavni su razlozi velikog uspeha ultradesničara na nedeljnim izborima u Mađarskoj. Ubedljivu pobedu u prvom krugu parlamentarnih izbora u toj zemlji sa više od 52 odsto glasova odneo je Fides, stranka desnog centra, slede ih socijalisti sa oko 19, a na trećem je ultradesničarski Jobik sa skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 17 odsto.

Sve to, ipak ne bi trebalo da ima prevelilog uticaja na život mađarske zajednice u Vojvodini, smatraju pojedini analitičari i političari.

Uspeh Jobika, za sve one koji su pratili rad agencija za istraživanje javnog mnenja, nije iznenađenje.

Po oceni analitičara, svetska ekonomska kriza koja je u veoma velikoj meri pogodila Mađarsku dala je krila desničarima.

Tako je Jobik, relativno mlada partija koja igra na kartu nacionalizma, a tešku ekonomsku situaciju povezuje sa velikim brojem Roma u Mađarskoj, dobio vetar u leđa u na ovim izborima.

Analitičar Atila Marton kaže da uspeh Jobika nije iznenađenje jer je ova partija i na izborima za evropski parlament prošle godine sakupila oko 15 odsto glasova birača.

On ipak dodaje da je Fides, koji je, kako kaže, mogao i da ne pravi kampanju i da samo čeka izbore siguran u pobedu, svoje predizborne aktivnosti ipak usmerio protiv Jobika, videvši njih kao glavnog protivnika.

On, međutim, ne veruje da će se to značajnije odraziti na život Mađara u Vovjvodini jer je Jobik opoziciona stranka bez poluga vlasti.

Da ovakav uspeh ultranacionalista neće uticati na međunacionalne odnose u Vovjvodini, smatra i predsednik pokrajinske Vlade, Bojan Pajtić.

Veći deo Novosađana sa kojima je razgovarala ekipa B92 i ne zna da su u nedelju bili izbori u Mađarskoj ili ih njihovi rezultati jednostavno ne zanimaju. Oni koji su pratili izbore kažu da nisu previše iznenađeni rezultatima.

Drugi krug izbora za Mađarski parlament u oblastima gde nijedan kandidat nije osvojio najmanje polovinu glasova održava se 25. aprila. U prvom krugu parlamentarnih izbora pravo glasa je imalo 8,3 miliona građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.