Usložnjava se situacija u Vojvodini

Izvor: B92, 03.Avg.2012, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usložnjava se situacija u Vojvodini

Beograd -- Gradski odbor SPS-a Novog Sada saopštio je da u ovom trenutku ne postoji kvalifikovana većina, neophodna za promenu vlasti u Novom Sadu.

Premijer Dačić najavio je razgovore s predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem i kaže da su demokrate preterale, a onima koji izražavaju negodovanje u iščekivanju raspleta u gradskoj vlasti Novog Sada poručio je da niko nikome ne sme da preti.

Nenad Čanak je podneo u četvrtak ostavku na mesto predsedavajućeg Nacionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetom za decentralizaciju zbog postupanja državnih organa prema Vojvodini.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je, takođe u četvrtak, da je značajno da Vlada Srbije poštuje autonomiju i prava Vojvodine.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje za Radio B92 da je politička kriza u Vojvodini otvorena poslednjom odlukom Ustavnog suda o tome da jedan deo zakona o nadležnostima pokrajine nije u skladu sa Ustavom, među kojima ima jako banalnih stvari, poput one da Vojvodina ne može da ima predstavništvo u Briselu, dok na primer, drugi gradovi mogu.

"Na sve to je došao i ovaj novi udar, a to je želja vladajuće većine na republičkom nivou da po svaku cenu obori vlast u nekim gradovima u Vojvodini, pa i u Novom Sadu, što je doprinelo nervozi. Mislim da to samo doprinosi zidanju krize i pokazuje jednu dozu arogancije vladajuće većine, koju smo već videli kod ranije vlasti koja ih je i koštala izbora", kaže Popov.

Prema njegovim rečima, mogući izlaz iz takve zategnute situacije u Vojvodini je da se najpre ne ide s takvom arogancijom na rušenje vlasti u Novom Sadu. On kaže da i bez SPS-a trenutna pokrajinska vlast ima većinu, iako tanku, i da se to ne može tek tako promeniti bez većih poteza.

"Kada je reč o situaciji generalno između Novog Sada i Beograda, odnosno Vojvodine i Srbije, mislim da je tu potreban politički dijalog i traganje za rešenjima, najpre oko oko zakona o prenosu nadležnosti", zaključio je Popov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.