Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslov saradnja sa Hagom

Zagreb -- Hrvatska će 17 marta 2005. početi pregovore za članstvo u EU, samo uz potvrdu pune saradnje sa Hagom.

Ova potvrda se ogleda u tome da hrvatska vlada pokaže Evropi kako čini sve da locira i uhvati odbeglog generala Antu Gotovinu. "Ovo je jedan u nizu važnih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti", rekao je premijer Hrvatske, Ivo Sanader, koji je zajedno sa premijerima ostalih zemalja kandidata učestovao na zadnjem delu sednice Evropskog veća, na kojem je donesena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka o početku hrvatskih pregovora.

Iako odiše optimizmom, ostaje činjenica da premijer Sanader nije uspeo u svojoj nameri da Hrvatskoj pribavi bezuslovan datum početka pregovora. To zaključuje i predsednik Stipe Mesić, koji u svom komentaru kaže kako je samo jedna osoba u begu i da evropske diplomate računaju kako će Hrvatska morati rešiti taj problem.

Nakon svega se nameće zaključak kako je evropska diplomatija poverovala Karli del Ponte, a ne Hrvatskoj. Sve parlamentarne stranke su izrazile zadovoljstvo time što je Evropsko veće ublažilo formulaciju o uslovima o početku pregovora sa Hrvatskom, ali su svi upozorili kako treba pojačati pripreme. Hrvatska još uvek nema jaku strategiju, niti su još poznati članovi tima koji će pregovarati o uslovima hrvatskog ulaska u EU. Deset članica koje su naproleće ove godine pristupile Uniji, svoje timove su osnovale u proseku pola godine pre početka pregovora, a o tome će se u Hrvatskoj raspravljati tek nakon nove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.