Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro uputstvo za vizne olakšice

Prva tri meseca novog viznog režima sa Evropskom unijom proteći će u znaku uhodavanja sa novim pravilima. Definitivno "uputstvo za upotrebu" Sporazuma o viznim olakšicama, koji sa Sporazumom o readmisiji stupa na snagu 1. januara sledeće godine trebalo bi, saznajemo, da bude sročeno u martu.

U ovom trenutku, u toku su poslednje pripreme za start olakšanog viznog režima. Nedavno je u Beograd iz Brisela stigao predlog uputstava za lakše i brže sprovođenje sporazuma, o kojem naša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strana treba da da svoje mišljenje. Na sajtu Delegacije Evropske komisije u Beogradu, već nekoliko dana nalazi se informacija o novim pravilima za izdavanje viza na srpskom i engleskom jeziku.

Detaljniji podaci

Sanja Mrvaljević, iz Kancelarije vlade Srbije za pridruživanje EU, kaže da će uputstva, koja će sadržati "detaljnije podatke o tome na koji način će biti sprovođen sporazum o viznim olakšicama", omogućiti da službenik u konzulatu zna koja dokumenta da traži od podnosioca zahteva, kao i to kako da ih upotrebi, blagovremeno biti u ambasadama.

Kad je reč o informisanju građana Srbije, Tanja Miščević, direktor pomenute vladine kancelarije, obećala je i da će biti napravljena brošura da bi oni znali šta im je potrebno od dokumenata ako se prijavljuju za vizu po olakšanim uslovima.

To "uputstvo građanima" uskoro bi trebalo da se nađe i na sajtu vladine kancelarije.

Podsetimo, zahvaljujući sporazumu sa EU, potpisanom 18. septembra ove godine, biće šire otvorena vrata EU članovima zvaničnih delegacija, poslovnim ljudima, profesionalnim vozačima na međunarodnim relacijama, novinarima, učenicima, studentima, sportistima, onima koji imaju bliske rođake, državljane Srbije koji borave u EU, kao i onima kojima je potrebno medicinsko lečenje i njihovim pratiocima. Da bi brže dobili šengensku vizu potrebno je da pripadaju nekoj od ovih kategorija i imaju pozivno pismo iz neke od zemalja EU.

Standardno, na vizu bi prema sporazumu trebalo da čekaju deset dana. Ukoliko je reč o hitnim slučajevima, a Mrvaljević pretpostavlja, da je to, recimo, hitno lečenje – viza bi trebalo da bude izdata za tri dana. Taj rok bi bio duži samo u posebnim okolnostima – kakva bi, recimo, mogla da bude dodatna provera u slučajevima prethodnog višestrukog odbijanja izdavanja vize – 30 dana.

Isti troškovi

Treba li uopšte podsećati na to da se do sada na vizu za zemlje EU obično čekalo znatno duže i da su rokovi izdavanja zavisili od ambasade do ambasade? Ubuduće bi ti rokovi, dakle, trebalo da budu isti. – Zajedničke konzularne instrukcije predviđaju – objašnjava Mrvaljević – i da je potreban dokaz o neophodnim sredstvima za putovanje bilo kog građanina u zemlje članice, što znači da će oni morati da dokažu da poseduju određena sredstva za boravak u tim zemljama.

Kad je reč o, ovde nepopularnim, intervjuima sa onima koji traže vize, oni, prema njenim rečima, neće biti obavezni, ali će postojati obaveza da svaki građanin mora lično da podnese zahtev za vizu.

Ipak, u prva tri meseca praksa izdavanja viza našim građanima biće, pod zajedničkom "lupom", srpske i evropske strane. Nakon toga, biće pripremljena "baza spornih pitanja" (neće se odnositi na pojedinačne probleme), o čemu će se razgovarati na prvom sastanku zajedničkog komiteta za sprovođenje sporazuma, planiranom za mart. Na tom sastanku trebalo bi, zapravo, da bude utvrđen tekst instrukcija za primenu sporazuma, po kojima će ambasade morati da postupaju.

A, kakve će posledice po putovanje naših građana imati proširenje šengenske zone, na osnovu kojeg su Mađarska i Austrija ušle 21. decembra u "sistem šengena", a na osnovu kojeg će njihovi državljani putovati u 15 država "šengenske zone" bez pokazivanja pasoša?

Naši sagovornici smatraju da će ta nova situacija za građane Srbije biti povoljna, jer više stanovnika Vojvodine ima rođaka u Mađarskoj nego, recimo, u Portugaliji i lako će moći iz Mađarske da dobije pozivno pismo za vizu, sa kojom, onda, mogu da putuju bilo kuda po EU.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.