Izvor: B92, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro tranzit NATO-a kroz Srbiju

Beograd -- Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavio je da bi uskoro moglo da dođe do tranzita snaga NATO-a kroz Srbiju.

"Mislim da ćete uskoro moći da uključiti kamere ka transportima NATO-a, koji će kroz Srbiju ići na misije u druge delove Evrope", rekao je Polt, najavivši i da će uskoro u Beogradu biti otvorena kancelarija NATO-a za vezu. To je omogućio ranije potpisani sporazum SCG i NATO-a.

Sporazum o uslovima tranzita vojnih trupa ranije su potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i ministar bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković. Sporazum je ratifikovan i u tadašnjoj skupštini SCG.

Posle posete Centru za mirovne operacije srpske vojske sa ministrom odbrane Zoranom Stankovićem, Polt je rekao novinarima da se bezbednosna saradnja SAD i Srbije ubrzano unapređuje, posle potpisivanja sporazuma SOFA o pravima i obavezama američkog vojnog osoblja na teritoriji Srbije.

Polt i Stanković su izrazili zadovoljstvo zbog visoke stručnosti tronedeljnog međunarodnog kursa za prvu klasu vojnih posmatrača u misijama Ujedinjenih nacija, koji je završilo 12 oficira iz Srbije i 14 njihovih kolega iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Finske.

"Zapanjen sam količinom saradnje na kursu između ljudi iz zemalja koje su do nedavno bile u sukobu. Zadivljen sam ne samo načinom rada i dobrim uslovima kursa, već i jasnom vizijom Srbije kao partnera SAD u održavanju globalnog mira", istakao je Polt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.