Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro transfer osuđenih u Hrvatskoj

Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić sastao se sa hrvatskim ministrom pravde Vesnom Škare Ožbolt.

Tema razgovora bio je i štrajk glađu Srba koji zatvorsku kaznu izdržavaju u Lepoglavi. Dogovoreno je da se otpočne sa transferom prve grupe osuđenih, ali rokovi nisu precizirani.

"Mi smo se dogovorili da se otpočne sa transferom prve grupe osuđenih. Ja ću u petak posetiti zatvorenike u tom zatvoru, a dogovoreno je da se nastavi sa realizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog dogovora. Verujem da ćemo brzo dobiti dokumentaciju o presudama za prvu grupu osuđenih, kako bi mogli da započnemo proces njihovog transfera u SCG", rekao je Ljajić.

Na sastanku sa Škare Ožbolt, razgovaralo se i o spisku od blizu 2.000 lica koja su optužena pred hrvatskim pravosuđem: "Pre petnaest dana smo dobili spisak lica koji su optuženi. Radi se o 1.993 lica. Naravno, nisu svi srpske nacionalnosti. Među njima je jadan broj građana hrvatske nacioanlnosti, ali mi ne možemo da saopštavamo imena ljudi koji su optuženi."

Zatvorenici su srpske nacionalnosti i osudjeni su za ratne zločine. Svi osudjeni su gradjani Srbije i Crne Gore, a razlog štrajka je nezadovoljstvo zbog sporog rešavanja njihovih zahteva da zatvorsku kaznu nastave da izdržavaju u svojoj državi. Ministarstvo pravosudja Hrvatske danas je saopštilo da je grupa od 23 zatvorenika u subotu za vreme ručka odbila da uzima zatvorsku hranu, nakon čega su upravi zatvora dostavili dopis u kojem tvrde da na taj način protestuju zbog nerešavanja njihovih zahteva za prenos izvršavanja zatvorske kazne u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su državljani.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana dvojica zatvorenika počela su normalno jesti, ali su se grupi štrajkača naknadno priključila još petorica zatvorenika koji nisu potpisali spomenuti dopis, pa trenutno ukupno njih 26 i dalje odbija da uzima hranu, stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.