Uskoro tekst Zakona o Skupštini

Izvor: B92, Tanjug, 13.Sep.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro tekst Zakona o Skupštini

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi tekst Zakona o skupštini mogao da bude završen tokom septembra ili u oktobru.

Prema njenim rečima, tri do četiri meseca kasnije trebalo bi da bude završen i Poslovnik o radu. "Razgovarala sam sa članovima Radne grupe za donošenje Zakona o Skupštini i postoji mogućnost da se vrlo brzo, u nekoliko dana, taj posao privede kraju, ako ne tokom septembra, onda u oktobru. Poslovnik će proizaći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije, kao jedan od akata", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sporni momenat može biti pitanje poslaničkog mandata, ali ko će biti vlasnik mandata može da bude regulisano i drugim zakonima, na primer Zakonom o izborima.

"Poslanički mandati ne moraju biti regulisani baš ovim zakonom, nije neophodno i pitanje je koliko je logično da budu regulisani baš njime", rekla je predsednica skupštine.

Ona je podsetila da je 90 odsto teksta budućeg zakona o skupštini potpuno usaglašeno i da taj akt treba da bude usvojen ne samo zato što je to ustavna obaveza, već i što parlament mora biti primer da se bez zakona po kome će raditi - ne može ni raditi.

Đukić Dejanović je, međutim, ukazala da pre donošenja zakona ne treba isključiti javnost, odnosno javnu raspravu i da bi bilo dobro da komisija, koja radi na tome, posao privede kraju.

Govoreći o tome šta će usvajanje zakona o skupštini značiti za rad samog parlamenta, ona je navela će se rad suštinski promeniti, pre svega, u potenciranju kontrolne funkcije parlamenta.

Pored donošenja zakona i kontrole njihove primene, za šta su potrebni instrumenti, predstavnička funkcija parlamenta u različitim organizacijama treba da bude regulisana na drugi način, dodala je Đukić Dejanović.

Ona je navela da javnost u radu parlamenta, ne samo plenarnih sednica, takođe treba da bude regulisana zakonom, jer se "gro posla", kao i u najvećem broju parlamenata u zemljama demokratske tradicije odvija upravo na odborima, dok su plenarne sednice samo finalni čin parlamentarnog rada.

"Puno toga treba regulisati", rekla je predsednica skupštine, dodajući da će se regulisati i pitanje poslaničkih plata, ali da je to zaista sekundarno u odnosu na značaj tendencije jačanja nadzorne funkcije, na koju mora da se stavi akcenat u donošenju ovog novog zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.