Uskoro pametan nadzor plovidbe brodova na Dunavu i Savi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 10:53

Uskoro pametan nadzor plovidbe brodova na Dunavu i Savi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za uvođenje VTS i VHF sistema za upravljanje brodskim saobraćajem na Dunavu i Savi.

U pitanju je implementacija VTS sistema i VHF (very high frequency ) sistema brodskih radio-stanica na Dunavu i Savi, kao i u data centru i VTS centru koji će biti u Beogradu.

Ugovor bi trebalo da bude potpisan do 12. aprila 2021. godine.

VTS sistem ( vessel traffic service ) je, navodi Ekapija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistem za monitornih vodnog saobracaja, nešto poput kontrole leta za avione.

Procenjena vrednost posla je 850.000 evra, a projekat će u sklopu ugovora o finansiranju infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva između Srbije i Evropske investicione banke, sa 40 odsto finansirati EIB , dok će 60 odsto biti dato iz državnog budžeta Srbije.

Osnivanje VTS centra definisano je i Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji navodi da "u cilju unapređenja bezbednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine ministar ustanovljava pružanje usluga servisa za upravljanje brodskim saobraćajem ( VTS ), u područjima gde to bezbednost saobraćaja zahteva.

Dodaje se da VTS servis omogućava identifikaciju i praćenje plovila, strateško planiranje kretanja plovila i pružanje plovidbenih informacija i pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.