Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro o imunitetu Đukanovića

Beograd -- Italijanski državni tužilac kaže da ispitivanje umešanosti Mila Đukanovića u šverc cigareta još nije završeno.

Italijanski državni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Pjer Luidji Vinja kaže da slučaj umešanosti crnogorskog vrha u šverc cigareta nije završen i da će najviši pravosudni organi Italije uskoro razmotriti pitanje imuniteta crnogorskog premijera Mila Djukanovića.

B92 tokom večeri nije uspeo da stupi u kontak sa premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore, a visoki funkcioner Đukanovićeve stranke, Miodrag Vuković, kaže da je sud u Napulju oslobodio svake krivice funkcionere Crne Gore pa je pitanje imuniteta nevažno.

U Italiji se vodi nekoliko postupaka protiv crnogorskog vrha, pa i protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u vezi sa švercom cigareta. Mediji su prošle nedelje javili, pozivajući se na Đukanovićevog advokata u Italiji, da je sud u Napulju odbacio sve optužbe protiv Mila Đukanovića. Proces, međutim, bar prema rečima italijanskog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, nije završen:

"Proces u Italiji nije završen on je samo zaustavljen oko pitanja imuniteta gospodina Đukanovića. Italijanskim sudijama je teško da ocene da li to lice ima imunitet. To je veoma važno pitanje i uzskoro će ga razmotriti najvciši sud u Italaiji, kasacioni sud. U interesu svih je da to pitanje bude što pre rešeno", kazao je Pjer Luiđi Vinja u četvrtak uveče u Beogradu, na konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala.

U odluci suda u Napulju, kako su preneli crnogorski mediji još 2. jula, navedeno je da Crna Gora nije učinila kriminalno delo, kao i da se ne može dovoditi u pitanje Djukanovićev imunitet, jer je on premijer jedne države, koja iako to nije, praktično funkcioniše kao nezavisna. Navedeno je i da Crna Gora nije članica EU i da zato ima pravo da u poreskim i carinskim naplaćivanjima odlučuje drugačije od članica EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.