Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro misija pri NATO-u

Beograd -- Iako je početkom decembra primljena u Partnerstvo za mir, Srbija još uvek nije NATO-u dostavila dokumenta.

To su dokumenta kojim bi to članstvo zaživelo. Za razliku od Crne Gore i BiH, koje su postale deo Partnertstva kada i Srbija, Vlada Srbije nije uputila tzv. Prezentacioni dokument, kojim se definišu oblasti u kojima želimo saradnju sa NATO-om. Ipak, u Ministarstvu odbrane navode da to ne utiče na saradnju i da će naši vojnici već sledećeg meseca učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vežbi sa snagama NATO-a.

Ministarstvo odbrane završilo je svoj deo Prezentacionog dokumenta, odnosno, opredelili su se za oblasti u kojima žele da sarađuju sa NATO-om. Dokument se sada nalazi u Ministarstvu spoljnih poslova, koje treba da uradi svoj deo posla.

Ipak, konačnu reč mora da da Vlada Srbije, jer to treba da bude dokument iza koga treba da stoji čitava država. Uz Prezentacioni dokument, Srbija treba da potpiše i bezbednosni sporazum, odnosno sporazum o razmeni informacija.

Uprkos tome, Srbija je dobila i formalnu saglasnost NATO-a za otvaranje kancelarije u Briselu. Snežana Marković, pomoćnica ministra odbrane , veruje da će Prezentacioni dokument uskoro biti usvojen.

"Bezbednosni sporazum je jako važan. Mi možemo i bez toga da otvorimo misiju u Briselu, ali ne može misija bez sporazuma dobro da fukcioniše", kaže ona.

"Planiramo obuke, treninge, učesće u vežbama koje NATO organizuje, to je već dogovoreno. Naši predstavnici će učestvovati u dve vežbe, jedna je narednog meseca, a druga za dva meseca. Te vežbe će biti u inostranstvu", kaže ona.

Direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frenk Boland kaže da samo od Srbije zavisi kako će iskoristiti ogromne mogućnosti koje joj nudi Partnerstvo za mir.

"Svesni smo trenutne političke situcije, poteškoća koje postoje i koje onemogućavaju postizanje dogovora o Prezentacionom dokumentu", kaže on.

"Voleli bismo da ste napravili Prezentacioni dokument , ali nije velika drama što ga nema. Ipak, saradnja će biti mnogo lakša kada taj dokumet bude dostavljen i kada bude otvorena vaša kancelarija u Briselu", navodi Boland.

Povodom spekulacija da zbog dobrih odnosa sa Rusijom Srbija usporava saradnju sa NATO-om, Snežana Marković kaže da su to lažne dileme i da jedna saradnja ne isključuje drugu. Ona podseća da je i Rusija članica Partnerstva za mir.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.