Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro datum referenduma o ustavu

Beograd -- Vojislav Koštunica će za nekoliko dana objaviti kada će se održati referendum za usvajanje novog ustava, kaže Mlađan Dinkić.

Eksperti koje su delegirali predsednik Srbije i Vlada Srbije, Dragor Hiber i Zoran Lonačar, trebalo bi završe usaglašavanje teksta novog ustava vrlo brzo, možda već sutra. Kako B92 saznaje, postignut je dogovor o nekim do sada spornim pitanjima u ustavu, kao što je izbor predsednika države, ali će u tekstu ostati i neke praznine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput definisanja čija je Srbija država.

"Ove godine ćemo imati i usvojen ustav i završen referendum. Oko toga je postignut konsenzus svih stranaka", kazao je Dinkić. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će na sednici u četvrtak usvojiti amandaman na rebalans budžeta Srbije, kojim će biti predviđena sredstva za sprovođenje referenduma za potvrđivanje ustava u ovoj godini.

To znači da bi građani mogli na referendum o ustavu itaći već za mesec i po dana.

Nacrt gotov možda već sutra

Kako B92 saznaje, postignut je dogovor o nekim, do sada spornim pitanjima kao što je izbor predsednika države, ali će u tekstu ostati i neke praznine. Podoboru i Odboru za Ustavna pitanja ostaće da, na primer, dogovore da li je Srbija država svih njenih građana ili je država srpskog naroda i građana koji u njoj žive.

Uporedo s tim, Vlada Srbije vodi intezivne razgovore s radikalima kako bi obezbedili njihovu podršku za donošenje novog ustava. Lider radikala Tomislav Nikolić, u poslednjih nekoliko dana više puta se sastao s predstavnicima vlasti.

Radikali imaju najviše primedbi na autonomiju Vojvodine. Oni se protive, kako kažu, rastakanju jedinstvenog srpskog prostora, što znači da je za njih maksimalni kompromis da Vojvodina zadrži sadašnji nivo autonomije.

Posle šest godina

Predstavnici vladajuće kolacije nadaju se da će referendum o novom ustavu moći da se održi već početkom novembra.

Ubrzavanje rada na novom ustavu podstakuto je mogućnošcu da se pitanje stutusa Kosova reši pre nego što se državni vrh u Srbiji nadao, ali i najavama G17 plus da će izaći iz Vlade Srbije ukoliko se ne nastave pregovori sa EU, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Inače, iako je prošlo šest godina od promene vlasti 5. oktobra, kada je obećana promena ustava koji je usvojio Slobodan MIlošević, nije bilo ozbiljnijih pokušaja da se donese ustav. DS i DSS nisu mogli da usaglase svoje predloge ustava, a prema nekim mišljenjima, nije ni postojala politička volja za to.

Međutim, sa približavanjem rešenja statusa Kosova, Skupština i Vlada Srbije počele su ubrzane pripreme za donošenje ustava, kako bi se i u njemu, kao i u postojećem ustavu, našlo Kosovo. U novom ustavu ono, međutim, treba da bude definisano izrazom "suštinska autonomija".

Odlučuje većina na referendumu

Da bi se promenio najviši državni akt, građani o tome moraju da se izjasne na referendumu. Promenu ustava mora da podrži kvalifikovana većina, odnosno više od polovine birača sa pravom glasa.

Međutim, kako su upozorili neki stručnjaci, s obzirom na to da predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić odlazi u penziju, postoji mogućnost da bude blokiran rad Suda, tako da Sud neće moći da kontroliše referendumski proces i donošenje novog ustava. Na to je za B92 ponovo upozorio i sam sudija Vučetić, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

To bi, praktično, značilo da ni referenduma ni izbora ne može biti. Sličan problem postojao je prošle godine, kada je Sud bio blokiran više meseci i nije mogao da reši pitanje vlasništva mandata stranaka u Skupštini.

Prema Ustavu Srbije, referendum raspisuje Skupština Srbije na predlog najmanje 50 poslanika, Vlade ili 100.000 birača. Skupština utvrđuje kako će glasiti pitanje na referendumu.

Prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, od dana raspisivanja do dana sprovođenja referenduma ne može proteći manje od 30 ni više od 90 dana. Ako se građani na referendumu nisu izjasnili o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja, novi referendum o istom pitanju moguć je najranije šest meseci posle glasanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.