Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usklađivanje dva puta godišnje

Beograd -- Vlada je prihvatila amandman prema kojem će se penzije usklađivati prvog aprila i prvog oktobra, izjavio je Slobodan Lalović.

Sa obzirom na to da je Vlada Srbije prihvatila amandmane na izmene penzionih zakona, penzije će se ubuduće usklađivati 2 dva puta godišnje, i to 1. aprila i 1.oktobra, izjavio je ministar za rad Slobodan Lalović. On se nada da će to rešenje biti prihvatljivo i za Međunarodni monetarni fond, koji pak traži da do usklađivanja penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolazi samo jednom godišnje.

Nadležni skupštinski odbori prihvatili su većinu amandmana SPS-a, tako da bi penzioni zakoni krajem sledeće nedelje bez većih problema trebalo da budu usvojeni u Skupštini Srbije.

Ministar Lalović navodi da će se penzije usklađivati prema švajcarskoj formuli, što znači pola sa troškovima života, a pola sa rastom plata. Uz to sama formula postepeno će se menjati kako bi za 4 godine penzije pratile samo troškove života. Lalović očekuje da će ovo rešenje biti prihvatljivo za MMF, a da će se po njemu jedino sporno pitanje, odnos prosečne penzije prema prosečnoj plati, razrešiti tek na dan glasanja:

"Vi znate da je bio amandman SPS-a, u tom smislu da prosečna penzija ne može biti manja od 60 odsto od prosečne zarade. To je ključna stvar koja je u ovom trentuku ostala otvorena", rekao je Lalović, i dodao da je nadležni odbor usvojio nešto drugačiji amandman za koji u ovom trenutku ne može reći da li će biti usvojen na skupštini, jer je prema njemu zaštitni mehanizam (po kom je penzija 60 odsto od plate), ograničen na 3 godine.

Za socijaliste je, prema rečima Zorana Anđelkovića, prihvatljivo da se na 3 godine ograniči povećanje penzija prema rastu plata, jer će se u međuvremenu u Srbiji promeniti vlast, a samim tim vrlo mogućno, i penzioni zakon: "Kompromis je da prihvatimo, ako su za to Vlada i Lalović, da usklađivanje traje 3 godine, faktički do kraja 2009. godine, a onda će biti nova vlast videti šta dalje".

DS i SRS i dalje ostaju protiv izmena penzionih zakona jer smatraju da ne bi trebalo da penzioneri najviše trpe posledice tranzicije. Podsetimo da je MMF tražio da se penzije usklađuju jednom godišnje i to samo prema rastu troškova života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.