Usaglašavanje stavova o Vojvodini

Izvor: B92, 13.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašavanje stavova o Vojvodini

Beograd -- Resorni ministri i pokrajinski sekretari danas će usaglašavati stavove o Nacrtu zakona o nadležnostima Vojvodine, najavio predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić.

On je, gostujuću u emisiji "Poligraf" TV B92, rekao da će u narednih deset dana Vlada utvrditi predlog zakona i dostaviti ga Skupštini Srbije na usvajanje. Pajtić je ponovio da Statut Vojvodine nema elemente državnosti i da će Vojvodina imati nadležnosti koje joj nudi Ustav Srbije.

U Statutu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojvodine neće biti odstupanja ni od jedne suštinske odredbe niti će biti smanjivanja nadležnosti koje su predviđene postojećim predlogom, navodi Bojan Pajtić.

On dodaje da su moguće jedino tehničke i jezičke promene u nekoliko članova, kao i da Statut ne podrazumeva zakonodavnu nadležnost pokrajinskog parlamenta.

"Mi ćemo u Statutu Vojvodine imati onu odredbu koja će se odnositi na pokrajinske skupštinske odluke, koja može suštinski da kaže da će Skupština Vojvodine donositi odluke iz onih oblasti koje Ustav definiše kao pokrajinsku nadležnost", rekao je Pajtić.

"To su pokrajinske skupštinske odluke i napominjem da predlogom statuta nismo predvideli pokrajinske zakone, niti bilo kakav akt koji se tako zove", dodao je on.

O kritikama SPC

Govoreći o kritikama arhijereja Srpske pravoslavne crkve, Pajtić poručuje da Crkva ne treba da se meša u stvari koje nisu u njenoj nadležnosti i naglašava da većina drugih sveštenika ne deli mišljenje arhijereja.

"Mislim da nije uobičajeno da se SPC bavi stvarima koje ni na koji način ne zadiru ni u jevanđelje ni u Sveto pismo", kazao je Pajtić.

"Sad, kao neko ko ima rodbinske i lične veze sa mnogim ljudima, episkopima, mogu da kažem da stav Sinoda nije stav SPC, to je stav Sinoda odnosno četiri episkopa koja su to saopštenje izdala, odnosno da se mnogi episkopi ne slažu sa tim stavom", kaže Pajtić.

U DS sve u redu

U Demokratskoj stranci nema nejedinstva kada je u pitanju Statut Vojvodine, kaže Pajtić.

On se nada da će i Socijalistička partija Srbije glasati za, jer su ga poslanici socijalista u pokrajinskom parlamentu već podržali.

Možete pogledati i ceo snimak emisije Poligraf.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.