Uređenija politička scena Srbije od 23. januara?

Izvor: Blic, 17.Jan.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređenija politička scena Srbije od 23. januara?

Politički život Srbije od 23. januara, kada ističe rok za preregistraciju stranaka, biće znatno uređeniji a, umesto dosadašnjih 600 partija, na političkoj sceni nadmetaće se "svega" nekoliko desetina.

U Registar političkih stranaka do sada je upisano 27 partija, dok je još 21 politička organizacija predala zahtev za registraciju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Prva stranka upisana u novi registar je Demokratska stranka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a poslednja je to učinila Liga socijaldemokrata Vojvodine. U novi registar upisane su i Sandžačka demokratska prtija, G17 plus, Jedinstvena Srbija, Politička stranka "Udruženih penzioneri i socijalna pravda", Zajedno za Kragujevac, Socijal-demokratka partija Srbije, Stranka za Sandžak, Nova Srbija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Srpski pokret obnove.

Preregistrovane su i Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Narodna partija, Pokret snaga Srbije - BK, Sandžačka narodna partija, Stranka demokratske akcije Sandžaka, Reformisti Vojvodine, Demokratska Unija Doline Preševo i Liberalno demokratska partija. U Registar su upisane i Socijalistička partija Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Demokratska partija Bugara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, kao i Reformisti Sandžaka.

Preregistarcija političkih stranaka počela je 23. jula, a političke organizacije nastaviće sa radom ako do 23. januara usklade svoj statut i druge opšte akte sa odredbama Zakona o političkim strankama i podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka.

Političke partija za preregistraciju treba da prikupe 10.000 potpisa, dok stranke manjina moraju imati najmanje hiljadu osnivača.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković ocenio je ranije da je Zakon o političkim partijama, kojim su predviđeni novi, oštriji uslovi za preregistraciju postojećih i registraciju novih političkih stranaka, ključ celovite reforme političkog sistema koja očekuje Srbiju.

Prema njegovim rečima, zakon "jasno definiše političke subjekte na koje će biti moguće primeniti određene državne ingerencije, nametnuti određene obaveze i dati im određena prava koja proizilaze iz činjenica da iza njih stoji 10.000 građana".

Marković očekuje da će posle preregistracije na političkoj sceni ostati nekoliko desetina stranaka, što će olakšati kontrolu partija, pre svega, u oblasti materijalnog poslovanja državnim organima koji se time bave.

Stranke koje su se preregistrovale neće morati da prikupljaju potpise kako bi kandidovale liste i kandidate za neke buduće izbore, a one koje kroz učešće u parlamentu u narednih osam godina dokažu podršku građana, neće morati da se ponovo preregistruju kako je propisano zakonom, rekao je ministar.

"Partije koje za osam godina nisu uspele da pokažu podršku građana, moraće ponovo da prikupe potpise i dokažu legitimitet", istakao je Marković.

Na taj način biće otklonjena sumnja u neke političke aktere, ljude koje viđamo u parlamentu i pitamo se da li iza njih stoje građani, te da li novac koji im se iz budžeta izdvaja kao političkim strankama ima svoje opravdanje ili ne, rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.