Izvor: B92, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za medije

Beograd -- Savet Republičke radiodifuzne agencije usvojiće na nekoj od narednih sednica Opšte obavezujuće upustvo o ponašanju emitera.

Kodeks se odnosi na sva pitanja vezana isključivo za sadržaj programa emitera, navodi se u saopštenju RRA. Cilj je da se emiterima omogući ostvarivanje nezavisnog uređivanja medija, da informisanje bude tačno, pravovremeno, objektivno i nepristrasno, kao i da se jasno i precizno definiše vršenje nadzora RRA nad radom emitera i bliže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preciziraju minimalni programski standardi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje odluku Republičke radiodifuzne agencije da, i pored brojnih zamerki stručne javnosti, usvoji kodeks o ponašanju emitera kao opšte obavezujuće uputstvo.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće za B92 kaže da je kodeks nejasna mešavina priručnika i zakonskog akta, kojim se uveliko zadire u slobodu uređivanja programa u elektronskim medijima.

"Prva i osnovna zamerka je da je to apsolutno nepotrebno zato što imamo zakone o radiodifuziji, o informisanju i odredbe o slobodi javnog informisanja u novom ustavu. Sada se ponovo pravi nešto što je kao nova vrsta zakona. Prosto liči na centralizaciju prava moći, a potom i kažnjavanja, a i sklono je manipulaciji. RRA može da ima svoj etički kodeks, da prate šta rade emiteri, ali to ne može da ima nikakvu obavezujuću snagu", kaže Gaće.

Kodeks, odnosno Opšte obavezujuće uputstvo, oštro su kritikovali i predstavnici pokrajinskih vlasti, medija, udruženja novinara, kao i medijski eksperati.

Vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić rekao je da mu nije jasno na koji način će se Kodeks sprovoditi, odnosno ko će kontrolisati same kontrolore.

Predsednik Društva novinara Vojvodine Slobodan Jakovljević ocenio je da se RRA usvajanjem uputstva "stavila iznad zakona" pokušavajući da izigrava "cenzora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.