Uoči izbora političari bolje čuju radnike

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči izbora političari bolje čuju radnike

Predsednik Srbije juče je sa ministrima iz DS-a i G17 plus razgovarao sa sindikalnim liderima i založio se za socijalni dijalog, priznajući da ga do sada u biti nije bilo. I lider DSS-a se kao predsednički kandidat 2002. sastajao sa sindikalcima i zalagao za socijalni dijalog

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će i posle formiranja nove vlade insistirati da resorna ministarstva započnu socijalni dijalog sa sindikatima i najavio da će pokrenuti donošenje zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protiv mobinga. On je juče sa ministrima Rasimom Ljajićem, Mlađanom Dinkićem i Mirkom Cvetkovićem učestvovao na sednici predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije koja je trajala nekoliko sati.

Tadić je kazao da su predstavnici sindikata u „teškom i otvorenom” razgovoru izneli primedbe na način na koji se vodi socijalni dijalog i na to kakav je odnos države prema sindikatu. On je ocenio da dosad dijaloga „u biti” nije bilo, odnosno da je postojao na formalnom nivou, ali da suštinski nije započet.

„Ustavom i zakonom sam zadužen da štitim prava zaposlenih. Nedozvoljivo je da se prava zaposlenih u Srbiji ne štite onako kako se štite u Evropi. I interese zaposlenih možemo bolje da štitimo u Evropi. Predstavnici sindikata su jasno rekli da je evropski put Srbije u interesu svakog zaposlenog u ovoj zemlji”, naglasio je predsednik. On je rekao da podržava protest koji je SSSS zakazao za 1. maj, jer kako je istakao, ne može da ne podrži prava radnika.

Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika SSSS, ovaj sindikat ima dijalog sa ministrima koji su ih juče posetili, dok ima i onih sa kojima nisu uspeli da ostvare komunikaciju ne navodeći o kojim ministrima je reč.

Samostalni sindikat je pozvao predsednika Srbije, koji inače nije član Socijalno-ekonomskog saveta, da bi mu ukazali na razloge nezadovoljstva zbog kojih će organizovati prvomajski protest. Međutim, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” Branislav Čanak ocenio je za naš list da poseta predsednika Srbije i trojice ministara Samostalnom sindikatu ima veze sa predstojećim izborima, jer kako je rekao, da nije tako, Tadić bi od sindikalaca zatražio da se održi sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

„Čudno je da se Tadić odlučio da poseti sindikat koji je do juče bio blizak Slobodanu Miloševiću, a mi smo bili na istoj strani sa Tadićem. Očigledno da postoje neki interesi, verovatno očekuju da će dobiti određeni broj glasova više. „Nezavisnost” nema razloga da zove ni Tadića niti bilo koga drugog u posetu, jer za razgovor postoji Socijalno-ekonomski savet vlade”, objašnjava Čanak.

On kaže da iako se to telo, u kojem su predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, povremeno sastajalo, efekti njegovog rada su „nula”.

„Tu instituciju treba ukinuti ili je treba poštovati. Od šest ministara koliko ih ima u savetu, na sednice je dolazio samo Rasim Ljajić, dok premijer ni jednom nije došao”, navodi Čanak. On dodaje da otkako je formirano to vladino telo, sindikat „Nezavisnost” nije zvao ministre na razgovore, a da su se pre toga povremeno odazivali njihovim pozivima.

„Nezavisnost” neće praviti nikakve dogovore sa liderima stranaka koje učestvuju na majskim izborima, kaže Čanak zato što su svi oni već pokazali svoje kapacitete i niko od njih nije nov na političkoj sceni.

On ističe da članstvu, oko 190.000 radnika, neće sugerisati nikakvo izborno opredeljenje. Međutim, uoči drugog kruga predsedničkih izbora UGS „Nezavisnost” se oglasio saopštenjem u kojem se kaže da se za glasanje nameće jedan jedini izbor te da „moramo glasati za budućnost, jedinu moguću – evropsku”. Čanak objašnjava da to nije bio poziv da se glasa za Tadića, nego još jedna potvrda evropske orijentacije ovog sindikata koji je od 2001. godine član Evropske konfederacije sindikata.

Inače, Čanak je u septembru 2002. godine, posle razgovora predstavnika sindikata „Nezavisnost” sa Koštunicom, koji je tada još bio predsednik Jugoslavije, ali i kandidat za predsednika Srbije, rekao lideru DSS-a: „Želim da pobedite, zato što mislim da možete da garantujete ostvarenje onoga o čemu smo danas pričali”.

A Koštunica je tom prilikom ocenio da je socijalni dijalog vlasti i sindikata neophodan i da on treba da bude trajan. Čanak je tada saopštio da je njegov sindikat pozvao i Miroljuba Labusa, predsedničkog kandidata grupe građana, na otvoren dijalog.

Da sindikalne organizacije jesu predmet interesovanja političkih lidera u vreme izbornih kampanja, potvrđuje i Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, koji kao i Čanak, smatra da bi najpre Socijalno-ekonomski savet trebalo da bude mesto za razgovor. No, smatra on, i jučerašnji dogovori mogli bi da budu početak ozbiljnog socijalnog dijaloga ukoliko postoji dobra namera za to. On ocenjuje da smetnja za to ne bi morala da bude ni činjenica da ministri od raspisivanja izbora imaju samo tehnička ovlašćenja, jer, kako kaže, poslednjih godina duže traju periodi tehničkih vlada, vlada u ostavci i izbornih kampanja nego periodi punog mandata.

Na pitanje da li sindikati imaju moć da utiču na izborno opredeljenje članstva, Stojiljković odgovara da to trenutno u Srbiji nije slučaj.

„Sindikati bi mogli da imaju tu ulogu ukoliko bi imali kvalitetne argumente. Međutim, živimo u zemlji u kojoj međuizborni periodi traju kratko, u kojoj nije potpisan socijalni pakt, u kojoj ne postoji razvijena praksa socijalnog dijaloga, ne postoji politička partija koja je prepoznata kao sasvim drugačija od ostalih. Zbog toga sindikati eventualnu bliskost sa partijama crpe iz globalnih programskih ciljeva”, zaključuje Stojiljković.

Iako nemaju presudan uticaj na svoje članstvo kada je reč o podršci određenoj političkoj opciji, sindikati ipak nisu zanemarljiv rezervoar glasova budući da se procenjuje procenjuje da je u Srbiji sindikalno aktivno oko 650.000 zaposlenih

A. Marinković

-----------------------------------------------------------

Sastav socijalno-ekonomskog saveta

Socijalno-ekonomski savet vlade počeo je da radi pre tri godine, a u njemu osim predstavnika Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata, učestvuju i ministri rada i socijalne politike (Rasim Ljajić – SDP), ekonomije i regionalnog razvoja (Mlađan Dinkić – G17 plus), finansija (Mirko Cvetković – DS), infrastrukture (Velimir Ilić – NS), zdravlja (Tomica Milosavljević – G17 plus) i prosvete (Zoran Lončar – DSS).

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.