Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unutrašnja kontrola zbog Simića

Priština, Babin Most -- KPS pokrenuo je istragu o ponašanju policije tokom istrage ubistva pripadnika KPS-a Avnija Kasumija. Šuk: nije bilo prekoračenja.

Portparol KPS-a Veton Eljšani kaže za B92 da je jedinica koja brine o standardima, takozvana unutrašnja kontrola, počela sveobuhvatnu istragu u vezi s delovanjem policije pri pretresu kuća i privođenju meštana sela Babin Most, a biće utvrđeno i da li je Srećko Simić pretučen.

Ta istraga bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrdi da li je Srećko Simić pretučen kada je u subotu priveden kao mogući svedok ubistva. Tokom informativnog razgovora Simić je, prema izveštaju lekara, zadobio kontuzije stomaka, vrata i potkolenice.

"Posle žalbi koje smo dobili od Simića i drugih meštana Babinog Mosta, istražna jedinica će istražiti sve akcije koje je policija preduzela tokom istrage. Simić se žalio tokom intervjua, a policija ga je odvela lekaru. On ima potvrde lekara, a sve će biti uzeto u obzir tokom istrage".

Kosovska policijska služba odbacila je i navode Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da su njeni pripadnici juče maltretirali sekretara eparhije Raško-prizrenske Damjana i igumana manastira Banjska Simeona na putu Priština-Mitrovica. Sveštenici tvrde da ih je policija maltretirala pola sata, što Eljšani negira.

Šuk: Policija nije prekoračila ovlašćenja

Prvi zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk odbacio je optužbe premijera Srbije Vojislava Koštunice i ostalih srpskih zvaničnika da su pripadnici Kosovske policijske sluzbe tokom pretresa u selu Babin Most zloupotrebili položaj i prekoračili ovlašćenja.

Šuk je izjavio da je dosadašnja istraga unutar KPS-a pokazala da njeni pripadnici, koji su istraživali ubistvo kolege Avnija Kosumija, ubijenog 3. januara, nisu zloupotrebili položaj.

Iako je, prema Šukvom rečima, istraga još u toku, "poznato je da su se pripadnici policije ponašali u skladu sa profesionalnim normama".

"Nema pokazatelja o lošem ponašanju policije, ali još uvek nemamo konačne rezultate. Istraga će pokazati da li su optužbe tačne ili ne. Dosadašnja istraga je pokazala da je policija postupala po propisima", rekao je zamenik šefa UNMIK-a.

Incidenti ili manipulacija

Predstavnik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović smatra da su ovi incidenti deo smišljenje kampanja koja vodi etnički čistom Kosovu, što je tumačenje koje je juče izneo i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Srbi su veoma uznemireni i uplašeni, posebno Srbi u enklavama u centralnom Kosovu. Sve se više pomišlja na dalje iseljavanje sa Kosova i Metohije što je osnovni cilj Albanaca. Mislim da reakcija naših vlasti mora da bude čvrsta i jedinstvena, i ako nas država u punoj meri podrži, mislim da će se taj osećaj besperspektivnosti, koji postoji kod jednog broja ljudi, promeniti u osećaj nade i optimizma", kaže Ivanović.

S druge strane, u albanskoj javnosti na Kosovu isticanje situacije u Babinom Mostu vide kao još jednu manipulaciju Beograda nad kosovskim Srbima.

Prištinski novinar Baton Hadžiju, koji je pisao o problemima Srba na Kosovu, kaže da je uobičajena kontrola, kakve se, kako kaže, i u Srbiji sprovode svakog dana, iskorišćena u političke svrhe, što ga podseća na raniju taktiku Beograda na Kosovu.

"Treba im Koštunici i svima koji žele da manipulišu Srbima na Kosovu, treba im ono što se zove kampanja heroizma. Simić je produkt te manipulacije i jednog mentaliteta koji vidim da još nije mrtav u Srbiji. Mislio sam da to mogu samo nacional-socijalisti kakva je bila klapa Miloševića", kaže Hadžiju.

Protest u Babinom Mostu

Poslednji incident prijavio je stanovnik sela Gornja Brnica Dragan Đorđević, koji je za KIM radio rekao da je u noći između nedelje i ponedeljka razbijena i opljačkana crkva Svetih apostola Petra i Pavla u tom selu.

Srbi iz Babinog Mosta prethodno su protestovali zbog navoda o nekoliko pretresa i maltretiranju porodice Simić.

Meštani sela Babin Most, u kom živi oko 1.000 Srba, na protestu su od međunarodne zajednice tražili poštovanje rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Kako za B92 javlja novinarka Radija KiM Violeta Matović, Miloš Lazić, šef inicijativnog odbora za organizaciju protesta, rekao je da je nesrećni slučaj ubistva policajca iskorišćen maltretiranje članova porodice Simić bez ikakvog razloga. On je od UNMIK-a tražio da počne da radi svoj posao i poštovanje prava svih građana.

Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuk Antonijević je ocenio da način na koji je KPS sprovodio istragu nije slučajan. Cilj je bio zaplašiti preostale Srbe, rekao je on i pozvao meštane Babinog Mosta da ostanu na svojoj zemlji.

Policija je posle ubistva pripadnika Kosovske policijske službe Avnija Kasumija više puta pretresla kuće u Babinom Mostu, u čijoj se blizini 3. januara dogodilo ubistvo. Pri pretresu je nađeno nekoliko pušaka bez dozvole, zbog čega su njihovi vlasnici privođeni na informativne razgovore, a kao potencijalni svedok priveden je Srećko Simić, koji je posle nekoliko sati pušten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.