Izvor: B92, 08.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništavanje zastarelog oružja

Beograd -- U okviru prve faze reforme Vojske Srbije i Crne Gore, do kraja ove godine biće uništeno 210 tenkova "T-55", oko 300 topova i haubica, oko 1.000 topova kalibra 20 milimetara i oko 80.000 komada pešadijskog naoružanja. Kako je Radiju B92 preneo general Milan Šunjarević, načelnik sektora za vojnoprivrednu delatnost u Ministarstvu odbrane, radi se o zastarelom i neperspektivnom oružju koja nema primenu u vojsci i ne može da se proda. Vojska mora da uništi ovo naoružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da bi ispoštovala potpisane međunarodne konvencije i sporazume, ali i zbog prilagođavanja standardima Partnerstva za mir, čiji član želi da postane, rekao je Šunjevarić: "Što se više uključujemo u međunarodnu saradnju, utoliko više moramo da prihvatimo međunarodne standarde i obaveze oko čuvanja i oko kontrole nadziranja oružja koje posedujemo, pa tako se moraju preuzeti i određene obaveze i oko obezbeđivanja skladišta, odnosno lokacija na kojima su oružja smeštena, bez obzira da li se radi o novom oružju ili starom oružju. Prema tome, oružja koja nisu perspektivna, koja u budućnosti nećemo moći da koristimo, stvaraće nam samo nove obaveze i troškove i zato je bolje da ih uništimo, pogotovo ako je moguće da to neko drugi finansira", kazao je Šunjarević.

Primera radi, generalni sekretar Atlantskog saveta za Srbiju i Crnu Goru, Veljko B. Kadijević navodi da jedan MIG 21 na svetskom tržištu košta svega 15 do 20 hiljada dolara i da je samo održavanje takvog aviona višestruko skuplje. On zato smatra da je važno prodati što je više moguće naoružanja: "U prvom koraku potrebno je učiniti sve da se ti sistemi naoružanja, pogotovo starijeg tipa, da se oni pokušaju prodati na svetskom tržištu. Za jedan deo se može naći kupac. Vrlo je važno da se sredstva dobijena prodajom usmere u fond za koji se mi u Atlantskom savetu zalažemo da se zove Fond za razvoj vojske. Ta sredstva bi bila namenski korišćena za razvoj vojske, za neke socijalne aspekte vojske, kao što su stanovi itd". Kadijević je objasnio da se oružje koje je potpuno zastarelo, pretvara u staro gvožđe i da će korist od toga imati željezare i neke druge fabrike.

General Milan Šunjevarić kaže da je Remontni zavod u Čačku osposobljen za ovakve poslove, da je za to dobio velika priznanja od međunarodnih organizacija i da vojska ima nameru da ga kandiduje za regionalni centar za uništavanje oružja. On naglašava da uništavanje naoružanja nikako ne može da šteti vojsci: "Pošto se radi o uništavanju zastarelog i neperspektivnog oružja, dakle oružja koje se ne može primenjivati u našoj vojsci i čija je primena zabranjena po međunarodnim konvencijama, onda to ni u kom slučaju ne može da bude štetno ni za našu odbranu, ni za našu vojsku, jer to i nema nikakav značaj, pošto i ne može da se koristi".

U prilog ovoj tezi, Veljko B. Kadijević iz Atlantskog saveta za Srbiju i Crnu Goru navodi da je smanjivanje naoružanja i ljudstva u vojsci potpuno normalna stvar i da je već obavljeno u celoj Evropi. "To je proces koji i nas čeka jer vreme velikih ratova je prošlo i sada su pred nama novi bezbednosni izazovi poput trgovine oružjem, drogom i ljudima", zaključio je Kadijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.