Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unesko osudio napad na Dečane

Pariz, Priština -- Generalni direktor Uneska Koićiro Macuura osudio raketni napad koji je prošle nedelje izvršen na manastir Visoki Dečani.

Macuura je obećao dugoročnu podršku Uneska, organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, kako bi se obezbedilo očuvanje te građevine. Manastir Visoki Dečani deo je grupe Srednjovekovni spomenici Kosova, koje je 2004. godine upisano u listu Svetske kulturne baštine, a 2006. stavljeno na listu Ugrožene svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baštine.

Generalni direktor Uneska rekao je da su "Unesko i čitava međunarodna zajednica priznali univerzalnu vrednost tog spomenika kada je upisan u listu Svetske kulturne baštine".

"Mi u Unesku ostajemo privrženi nameri da nastavimo započeti posao koji će obezbediti očuvanje kulturne baštine na Kosovu i apelujem na lidere svih kosovskih zajednica da pokažu uzdržanost, radi nasleđa koje je dragoceno za sve nas", izjavio je Macuura.

U saopštenju Uneska se navodi da je manastir Dečani, najveća srednovekovna crkva na jugoistoku Evrope, izuzetno bogata vizantijskim freskama i romaničkim skulpturama, nekoliko puta bio meta napada od kraja 1990-ih godina.

Prema prvim izveštajima, to zdanje iz 14. veka pretrpelo je manju štetu u prošlonedeljnom napadu.

Posle napada iz marta 2004, generalni direktor Uneska poslao je ekspertsku misiju da proceni štetu u kulturnom nasledstvu Kosova.

Macuura je, uz podršku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, predsednika Srbije i Unmika, sazvao i donatorsku konferenciju. Za radove na obnovi niza kulturnih i verskih objekata koji čine kulturno nasleđe na Kosovu prikupljena su tri miliona dolara.

10.000 evra za podatke o napadu

MUP Kosova ponudio 10.000 evra za informacije koje mogu pomoći u otkrivanju napadača na Visoke Dečane.

U saopštenju MUP-a Kosova se navodi da informacije građana mogu doprineti otkrivanju napadača na manastir. Ministar unutrašnjih poslova Bljerim Kući je, kako je saopšteno, kazao da je eksplozija u manastiru 30. marta ružan akt čiji je cilj da oslabi unutrašnju stabilnost na Kosovu, oštećujući objekte velikog značaja.

Predsednik Skupštine opštine Dečani Nazmi Seljmanaj juče je ponudio 2.000 evra za informacije koje mogu doprineti otkrivanju napadača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.