Umro mornar čiji je poljubac završio Drugi svetski rat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro mornar čiji je poljubac "završio" Drugi svetski rat

U 95. godini preminuo je Džordž Mendonsa, mornar s kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Tajms Skveru, proslavljajući završetak Drugog svetskog rata.

Mendonsina kćerka Šeron Moler za list Providens džurnal kazala je da je njen otac preminuo u domu za stare u Midltaunu, u američkoj saveznoj državi Roud Ajlend.

On je tamo živeo sa suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina.

Mendonsa na fotografiji ljubi zubnu tehničarku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gretu Zimer Fridman, odevenu u uniformu medicinske sestre.

Fotografija je snimljena 14. avgusta 1945. godine, na dan kada se Japan predao SAD i pošto su ljudi izašli na ulice Njujorka da bi proslavili sreću vest.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Ajzenštat postala je simbol kraja Drugog svetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. veka.

Objavljena je u časopisu Lajf, prenela je Hina. Iako je nikada ranije nije video niti upoznao, Mendosa je, kako je sama Zimer Fridman ispričala u intervjuu iz 2005, samo "zgrabio i poljubio".

On je za vreme rata bio mornar na razaraču. Došao je na odsustvo i trebalo je da krene natrag kad je objavljena vest o završetku rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.