Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici osudili pisanje lista

Beograd -- Umetnici iz regiona oštro su osudili pisanje lista Kurir o glumici Mirjani Karanović.

Ugledni reditelji i glumci naveli su da je ona "domaća" glumica u bilo kojoj sredini. U saopštenju umetnika regiona, kao reakcija na zlonameran tekst Kurira, navodi se da je Mirjana Karanović svojim izvrsnim ulogama javnim i intelektualnim angažmanom povezala i oplemenila pokidane kulturne relacije u regionu, ne prihvatajući politiku zla, podela i mržnje.

"Ne prihvatamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da primitivci i nacionalisti procenjuju i osuđuju katarzičnu umetnost Mirjane Karanović", navodi se u saopštenju i dodaje da "jednu od najboljih evropskih i srpskih glumica svih vremena najbolje štiti njena umetnost, nezaboravne i važne uloge".

Saopštenje umetnika iz regiona potpisali su reditelji Ahmed Imamović, Andrea Staka, Damir Zlatar Frej, Dino Mustafić, Dušan Jovanović, Jasmila Žbanić, Paolo Mađeli, Vinko Brešan, Dejan Aćimović kao i glumci Bojan Navojec, Alma Prica, Ermin Bravo, Leon Lučev i Marija Škaričić.

Na naslovnoj strani lista "Kurir" u petak 21. septembra objavljen je tekst s naslovom "Ispod Mire Šiptari vire", u kojem se navodi da "glumica Mirjana Karanović, koju je svet zavoleo kao muslimanku u 'Grbavici', u najnovijem norveškom filmu 'Miruš' igra majku Albanca s Kosova".

U tekstu piše da Karanovićeva igra majku petnaestogodišnjeg Albanca s Kosova koji odlazi u Norvešku u potrazi za ocem kog se jedva seća i koga nalazi u nevolji zbog dugova prema albanskoj mafiji.

Autor teksta navodi da je Karanovićevoj uloga u "Grbavici" donela slavu i optužuje je da joj nije smetalo kada je rediteljka tog filma Jasmila Žbanić optuživala Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

U saopštenju umetnika dodaje se da su uloge Mirjane Karanović poslednjih godina u različitim filmskim sredinama, na pozornicama različitih gradova, primer umetničke i ljudske odgovornosti, gde je etičnost neodvojivi stvaralački princip, hrabrost duha i uzvišenost vredna divljenja.

Pisanje lista "Kurir" o Mirjani Karanović osudili su i pomoćnica ministra kulture Srbije Ivana Dimić, Nezavisno udruženje novinara Srbije kao i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.