Umesto o zakonima poslanici raspravljali o mapi pokrajine i gasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto o zakonima poslanici raspravljali o mapi pokrajine i gasu

BEOGRAD - Poslanici opozicionih stranaka republičkog parlamenta, umesto rasprave o setu pratećih budžetskih zakona, raspravljali su danas o mapi Vojvodine koju je štampala Liga socijaldemokarata Vojvodine i energetskoj situaciji u zemlji.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pokazao je tu mapu za skupštinskom govornicom, ocenivši da ona propagira ideju "Vojvodine republike", koja obuhvata teritoriju koja nije u skladu s današnjim administrativnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << granicama.

Aligrudić je optužio Demokratsku stranku da stoji u pozadini objave te mape (na kalendaru), a da je LSV samo puki izvršilac.

Politička pozadina

"Politička pozadina ovoga mi je potpuno jasna. U praskozorje usvajanja Stauta Vojvodine DS je morala da pripremi javnost koja treba da bude srećna sa protivustavnim statutom, koji je srednje rešenje i koji će zaštititi građane od ideje republika Vojvodina", kazao je Aligrudić.

Lider LSV Nenad Čanak je ocenio da je razlog za naglo interesovanje D S S-a za kalendar, koji je kao takav prvi put obljavjen pre 10 godina, nestašica gasa i kriza u koju je država zbog toga zapala.

Ukazavši da se na mapi nalazi i Banatski dvor, Čanak je naglasio da je skladište gasa u tom mestu prazno zahvajujući delovanju D S S-a. "Vama je važno da jurite veštice, a ja vama na lomaču ne dolazim", dodao je.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić je istakao da će ta stranka, zbog situacije sa gasom, podneti predlog za razrešenje ministra enegetike Petra Škundrića.

On je upitao ko je predsednika Srbije Borisa Tadića ovlastio da sa Mađarskom i Nemačkom pregovara o "pomoćnim količinama" gasa i koliko taj gas Srbiju košta i zatražio odgovornost onih zbog kojih Srbija nije imala "ni za pola sata energetskih rezervi".

Poslanik LDP Slobodan Maraš je rekao da su građani Vojvodine Božić i praznike dočekali u ledenim stanovima, i ocenio da su za to krivi oni "kojima je poklonjen NIS i Banatski dvor".

Srbija dobija 4,7 miliona kubnih metara gasa

On je kazao da građani Vojvodine neće plaćati povećane cene gasa, jer je grejanje smanjeno, a cena podignuta.

Direktor "Srbija gasa" i poslanik SPS-a Dušan Bajatović je ponovio da Srbija trenutno dobija 4,7 miliona kubnih metara gasa, što zadovoljava potrebe individualnih potoršača i onih toplana koji ne mogu da pređu na mazut.

Poslanici SRS nastavili su sa navodima da se u medijima vodi orkestrirana kampanja naprednjaka protiv SRS i njenog lidera Vojislava Šešelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.