Uloge EU i UN na Kosovu nerazjašnjene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloge EU i UN na Kosovu nerazjašnjene

BERLIN/VAŠINGTON - Samo par dana pre usvajanja kosovskog ustava, još je nejasno kakve će biti uloge UN i EU, a neražrešeno pitanje Kosova ugrožava stabilnost Balkana, ocenjuju danas zapadni mediji.

Samo nekoliko dana pre usvajanja kosovskog ustava, pitanja kako će biti organizovano svakodnevno upravljanje Kosovom još uvek nisu dobila konačan odgovor, ukazao je "Vašington tajms"

Problem - Srbi

List podseća da se u novom ustavu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji stupa na snagu u nedelju, ne predviđa se uloga za UN, "pošto bi to podrazumevalo nedostatak suverenosti", ali se Evropskoj uniji daje pravo da pomaže u upravljaju Kosovom.

"Međutim, Srbija i EU smatraju misiju EU nezakonitom i tvrde da joj nephodni legitimitet može dati samo Savet bezbednosti UN, podsetio je dnevnik, dodajući da se u toj situaciji neki nadaju da generalni sekretar UN Ban Ki-Mun može da sredi stvari.

Glavni problem je što kosovski Srbi ne priznaju ovlašćenja EU - ali su i dalje spremni da sarađu sa UN, iznosi se u tekstu uz napomenu da mnoge zapadne diplomate predviđaju da će misija UN delovati još nekoliko meseci, uglavnom zbog toga što misija EU još uvek nije spremna za potpuno raspoređivanje. "Biće neophodan zvaničan poziv od kosovske vlade da bi misija UN ostala posle nedelje, šo će Ban najverovatnije predložiti" predvideo je vašingtonski dnevnik.

"NATO strahuje da bi, u slučaju da se ne nađe rešenje, uskoro moglo da dođe do nestabilnosti u zemlji koju nisu priznale sve članice EU i NATO a čijoj se nezavisnosti odlučno protive Srbija i Rusija", objavio je Internešenel Herald Tribjun.

List piše da je Severna Mitrovica, gde su Srbi u većini, de fakto pod kontrolom Srbije i predstavlja plodno tlo za razbuktavanje zamrznutog sukoba. "Stanovništvo ovog dela Kosova nema nameru da se potčini zakonima prištinske vlade bez obzira koliki će stepen autonomije dobiti", navedeno je u tekstu.

Beograd i srpske vlasti u severnoj Mitrovici su jasno stavili do znanja da predstavnicima EU neće dozvoliti da obavljaju svoje funkcije na tom prostoru. To znači da bezbednosne snage EU neće intervenisati u slučaju bilo kakvih sukoba kosovskih Srba i Albanaca, ali ni NATO, kako list dodaje "ne želi da igra ulogu lokalnog policajca".

"NATO ne bi trebalo, niti može da sve vreme preuzima ulogu policije na Kosovu, rekao je generalni sekretar Alijanske Jap de Hop Shefer, ističući da je važno je da u svakom trenutku bude dovoljno policije na čitavom Kosovu.

Zbog toga je, ocenio je on, od suštinskog značaja da se EU dogovori sa UN da EU bude prisutniji u onim delovima zemlje koji UN nisu uspele dovoljno da obezbede

Buš i Merkelova očekuju brzu tranziciju sa UN na EU

Predsednik SAD Džordž Buš i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su, tokom jučerašnjeg susreta u Berlinu, da je neophodna brza tranzicija sa Misije UN na Kosovu na misiju Evropske unije, rekla je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džudi Ensli.

"Po pitanju Kosova i Srbije istakli su dve stvari. Prvo važnost brze tranzicije sa misije UN na misiju EU na Kosovu i mi se nadamo da će se to dogoditi vrlo brzo, možda čak ove sedmice", rekla je Ensli, koja se uključila na konferenciju za novinare u Beloj kući iz aviona u kojem je sa Bušom letela iz Berlina u Rim.

"Drugo je važnost da mogućnost integracije Srbije u EU i NATO ostane otvorena", dodala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.