Ulemeku privremeno oduzet deo kuće

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemeku privremeno oduzet deo kuće

Beograd -- Miloradu Ulemeku Legiji sudskom odlukom privremeno je oduzet samo deo kuće na Ceraku, izjavio je njegov advokat Slobodan Milivojević.

Drugi deo kuće, čije je oduzimanje zatraženo zahtevom Specijalnog tužilaštva, ostaće u posedu Ulemekove supruge Aleksandre Ivanović i njihove dece, a tužilaštvo sada treba da podinge optužnicu za trajno oduzimanje Ulemekove imovine.

Miloradu Ulemeku Legiji sudskom odlukom privremeno je oduzet samo deo kuće na Ceraku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Drugi deo kuće, čije je oduzimanje zatraženo zahtevom Specijalnog tužilaštva, ostaće u posedu Ulemekove supruge Aleksandre Ivanović i njihove dece, a tužilaštvo sada treba da podigne optužnicu za trajno oduzimanje Ulemekove imovine.

Na osnovu dugo najavljivanog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom doneta je prva odluka – kuća na Banovom brdu uskoro će biti podeljena.

Deo koji pripada Miloradu Ulemeku država će oduzeti, a u ostatku ce nastaviti da živi Legijina supruga Aleksandra sa decom.

"Prvi stan koji pripada Miloradu Ulemeku je oduzet jer je sud procenio da je vrednost tog stana od oko 200 kvadratnih metara u nesrazmeri sa prihodima koje je on ostvarivao u dužem periodu", rekla je portparolka specijalnog suda Maja Kovačević.

"Sud je odlučio da odbije predlog tužilaštva da se oduzme drugi stan Aleksandri Ivanović, koji je isto oko 200 metara kvadratnih, jer je ona pružila dokaze da je od svog pokojnog supruga nasledila stan, lokal, automobil ... i da je vrednost toga adekvatna vrednosti stana", objasnila je ona.

Advokat Ulemeka najavljuje žalbu na ovu odluku, navodeći da nisu tačne informacije tužilaštva da je Legija kupio kuću novcem od otmice Vuka Bajruševića, brata Bojane Bajrušević, osumnjičene za šverc cigareta.

"Taj stan je kupljen 1998. godine. U zahtevu se navodi da je Legija tu kuću kupio imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnog dela na štetu Vuka Bajruševića - otmicom Vuka Bajruševića. Hoću da vas podsetim da je otmica Bajruševića bila 11. oktobra 2000. godine", rekao je advokat Milorada Ulemeka Slobodan Milivojević.

Advokati Ulemekove supruge zadovoljni su odlukom sudije Milimira Lukića, jer će Legijina porodica imati gde da živi, ali kritikuju sam zakon.

"Sve rezerve koje smo stavili na sam zakon ostaju i mi ćemo, zajedno sa ostalim kolegama koji pokreću inicijativu za pokretanje ocene ustavnosti tog zakona, biti uz njih. Smatramo da ovaj zakon neće dugo trajati, jer sadrži sistemska rešenja koja su protiustavna i protivzakonita", naveo je advokat Aleksandre Ivanović Goran Petronijević.

U Ministarstvu pravde procenjuju da će do kraja godine u Srbiji biti zamrznuto imovine u vrednosti od najmanje 50 miliona evra.

Podsetimo, Ulemek je više puta osuđen na po 40 godina zatvora, a Specijalno tužilaštvo sumnja da je kuću u Beogradu kupio novcem od otmice Vuka Bajruševića, brata Bojane Bajrušević, osumnjičene za šverc cigareta.

Homen: 50 miliona evra do kraja godine

Državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da u slučaju Ulemekove kuće na Ceraku nije sporno da je stečena kriminalom.

Homen je u emisiji "Kažiprst" RTV B92 ocenio da će do kraja godine u Srbiji biti oduzeta imovina stečena kriminalom vredna najmanje 50 miliona evra.

"To je naša procena. Najmanje 50 miliona evra imovine će biti oduzeto do kraja godine. Reč je o privremenom oduzimanju imovine, jer sudski procesi dugo traju i onda se ta imovina prvo zamrzava, da ne bi moglo da se prenosi vlasništvo ili uradi nešto drugo. Trajno oduzimanje moguće je po završetku procesa", kazao je Homen.

Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela usvojen je u oktobru 2008. godine, a primena zakona počela je 1. marta ove godine.

Homen je podsetio da prema Zakonu tužilaštvo neće dokazivati da je osumnjičeni kriminalom stekao imovinu već će osumnjičeni morati da dokaže da nije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.