Ukradena spomen-ploča Ćuruviji

Izvor: B92, 06.Okt.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena spomen-ploča Ćuruviji

Ukradeno spomen-obeležje na mestu gde je ubijen Slavko Ćuruvija (FoNet, arhiva)

Beograd -- Sa mesta na kome je 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija ukradena je spomen-ploča.

Policiju je o krađi obavestilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Na nestanak ploče reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ovaj vandalski čin najoštrije osudilo. U saopštenju tog udruženja novodi se da počinioci moraju brzo da se indentifikuju i kazne. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tabla na kojoj piše, "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina", nestala je u noći između nedelje i ponedeljka.

NUNS je saopštio da zahteva da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom.

U NUNS-u veruju da je krađa odgovor na godišnjicu 5. oktobra.

U policiji ne isključuju mogućnost da je krađa povezana sa tvrdnjama NUNS-a, ali veruju i da je ukradena zbog njene vrednosti na crnom tržištu kupo - prodaje metala.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da je ceo slučaj prijavila policiji, od koje očekuje brzu reakciju.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije, NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi.

Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vandali ukrali spomen ploču Slavku Ćuruviji!

Izvor: Mondo, 06.Okt.2009

Vandali su ukrali Spomen ploču u Svetogorskoj ulici na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija.

Nastavak na Mondo...

Vandali ukrali spomen ploču Slavku Ćuruviji

Izvor: S media, 06.Okt.2009

Vandali su ukrali Spomen ploču u Svetogorskoj ulici na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, saopšilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. ..NUNS je prijavio policiji nestanak spomen obeležja u Svetogorskoj ulici. "Zahtevamo da se spomen ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala...

Nastavak na S media...

Beograd: Ukradena spomen ploča Slavku Ćuruviji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2009

Vandali su ukrali Spomen ploču  ubijenem  novinaru Slavko Ćuruviji, saopćilo  je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije.  "Zahtjevamo da se spomen ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašteno uklonili odgovaraju pred...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ukradena spomen ploča Slavku Ćuruviji

Izvor: NaDlanu.com, 07.Okt.2009, 14:11

BEOGRAD, 6. oktobra 2009. (Beta) - Vandali su ukrali Spomen ploča u Svetogorskoj ulici na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, saopšilo je u utorak Nezavisno udruženje novinara Srbije. NUNS je prijavio policiji nestanak spomen obeležja u Svetogorskoj ulici. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.