Uključiti i opoziciju u pregovore

Izvor: B92, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uključiti i opoziciju u pregovore"

Beograd -- Oliver Dulić kaže da bi u državni tim koji učestvuje u pregovorima o statusu Kosova trebalo da uđu i predstavnici opozicije.

"Suština je da bi, po mom mišljenju, u pregovaračkom timu trebalo da učestvuje neko iz opozicije jer bi trebalo da se demonstrira da iza toga tima stoji celokupna ili bar najveći deo naše političke scene", rekao je Dulić u intervjuu Večernjim novostima.

On je siguran da se većina poslanika, ali i građana, nada da rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konačnog statusa Kosova neće promeniti spoljnopolitičku orijentaciju zemlje.

Predsednik parlamenta je kazao da veruje da će Srbija uspeti da se izbori za rešenje koje će doprineti da ostane u dobrim odnosima sa svima, da dođe do istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda, kao i da se ubrzaju evropske integracije zemlje.

Kojen: Pregovori će početi evropskim predlozima

Bivši koordinator državnog pregovaračkog tima Leon Kojen smatra da će pregovori o Kosovu početi raznim predlozima s evropske strane, prvo sigurno neformalnim, da se ne odustane od nezavisnosti Kosova, ali da se ona "rastegne" na više faza, koje bi trajale tri do pet godina, s tim da se istovremeno ubrza proces pibližavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Takvih ideja već ima - setimo se izveštaja Balkanske komisije - i Evropljani će prirodno početi od njih, istovremeno uveravajući delove vladajuće političke koalicije u Srbiji da je Kosovo 'ipak izgubljeno', da je ono 'kamen o vratu Srbije', da Albanci 'nikad neće pristati' ni na šta osim nezavisnosti itd", rekao je Kojen za NiN.

"Ako naša strana ostane ravnodušna na te argumente i na njih odgovori razložnim protivpredlozima, uz jasno očuvano jedinstvo sadašnje koalicione vlade, stvari će ići u osetljiviju i za nas izgledniju fazu", rekao je Kojen.

Kojen je rekao i da bi nametnuta nezavisnost Kosova, koju bi mimo Saveta bezbednosti UN priznale Amerika i EU, izazvala ogromnu političku nestabilnost u celom regionu i zaustavila za duže vreme evropsku integraciju zapadnog Balkana.

"Još je važnije što u tom slučaju sama Srbija više ne bi imala ni ustavnih ni političkih mogućnosti za nastavak procesa priključenja Evropskoj uniji", smatra Kojen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.